Posle ispitivanja: U Užičkoj vodi alge i crvi

Rezultati bioloških analiza vode sa Sušičkih vrela - odakle se Užičani snabdevaju vodom za piće - pokazala su prisustvo algi i nematoda i na ovom izvorištu, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice.

U saopštenju Zavoda za javno zdravlje navodi se da je analizom ustanovljeno da je prisustvo algi 90 ćelija u mililitru vode, dok je brojnost nematoda, valjkastih crva, 35 na pet litara vode.

Biološka ispitivanja vode iz gradskog vodovoda pokazala su značajno smanjenje broja ćelija algi i nematoda.

U toku su toksikološka ispitivanja vode u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Načelnica Centra za higijenu Instituta „Batut” Zorica Jovanovski rekla je ranije da postoji sumnja da je u dovodnom sistemu popustio ventil zbog čega je u fabriku vode dospela voda iz akumulacije Vrutci, koja se inače od februara ne koristi zbog prisustva algi.

Prema podacima Doma zdravlja, proteklih dana nije bilo obolelih od crevnih zaraznih bolesti.

I dalje je na snazi zabrana korišćenja vode za piće i pripremanje hrane u Užicu.

Užičani se posle šest meseci ponovo pijaćom vodom snabdevaju sa cisterni, a od nedelje je zbog ponovne pojave algi i nematoda u vodi za piće proglašena vanredna situacija.

Za dečje vrtiće obezbeđena je flaširana voda kao i za pacijente, zaposlene i spremanje hrane u bolnici, gde se normalno obavlja sva dijagnostika i operacije.

Problem je hemodijaliza pa se pacijenti upućuju u Prijepolje, Čačak i Loznicu. Juče ih je bilo 60, danas 19, ali se očekuje priključenje cisterne kada prođe neophodne postupke dezinfekcije, koji ovog puta duže traju.