“POSLEDNJI TRENUTAK DA SE NEŠTO URADI”: Forum beogradskih gimnazija poziva na PROTEST, EVO I KAD!

Gimnazijski profesori pozvali su i roditelje i društvo da pokažu razumevanje jer je "borba za bolji položaj nastavnika borba za bolju i uspešniju budućnost svake države".

Štrajk prosvetara
Beta

Forum beogradskih gimnazija pozvao je sve zaposlene u prosveti na protest ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u petak, 31. avgusta, navodeći da je poslednji trenutak da se nešto uradi u cilju sprečavanja potpune propasti srpske prosvete.

Ako sada padnemo, sami ćemo snositi odgovornost za taj pad – naveo je Forum beogradskih gimnazija.

Ta organizacija ocenila je da je odluka da se prosvetni radnici stave u osmu platnu grupu “poslednji ekser u sanduku srpske prosvete“, dok bi svrstavanje prosvetnih radnika sa sedmim stepenom stručne spreme u devetu platnu grupu omogućilo napredovanje nastavnika kroz platne razrede na osnovu truda i kvaliteta.

Forum je naveo da postoji deficit u kadru kada je reč o nastavnicima matematike, fizike i nemačkog jezika i da ih zamenjuju ljudi koji nemaju odgovarajući nivo obrazovanja.

Ako se ovakav trend nastavi situacija neće biti ništa bolja ni u pogledu drugih predmeta. U uslovima gde se nastavnicima praktično onemogućava da napreduju zahvaljujući svojim kompetencijama i zalaganju na radu, veliko je pitanje kako će izgledati srpske škole u narednim godinama – naveo je Forum.

U petak će od 12 sati protestovati sva četiri reprezentativna sindikata prosvete, koji traže da prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu.

Oni su najavili i da će od prvog septembra održavati periodične štrajkove skraćenjem časova na 30 minuta.