Potpuno rasulo: Iz DSS za par dana pobeglo 732 člana!

Članovi Demokratske stranke Srbije (DSS), njih 732 danas je odlučilo da napusti tu stranku i potpiše peticiju za raspuštanje Gradskog odbora DSS u Novom Sadu.

Kao razlog za napuštanje stranke, članovi DSS -a i Gradskog odbora Novog Sada istakli su „da su programska načela duboko izneverena izborom novog rukovodstva i lidera Sande Rašković Ivić”.

Novoj predsednici stranke, kako su saopštili, najviše zameraju što je ideju političke i vojne neutralnosti, označila kao najveću prepreku budućnosti DSS.

– Umesto političke neutralnosti, koja jedino može da sačuva Srbiju od pogubnog puta ka EU, novi stranački organi traže raskid sa politikom Vojislava Koštunice. Zamagljena i lukava ideja suverenizma Sande Rašković Ivić nikada ne možezameniti političku neutralnost. Bez političke neutralnosti nema ni DSS i to je jasno ogromnom broju članova stranke – navodi se u saopštenju.

Osim predsednice stranke, kritikovali su i predsednika Gradskog odbora Novog Sada Borka Ilića čije su ponašanje ocenili kao samovoljno i nedolično, posebnoprilikom izbora najbližih saradnika koji su i vršioci javnih funkcija u okviru novosadske vlasti.

Članovi DSS-a i Gradskog odbora Novog Sada, najavili su da će dva od pet odbornika u gradskoj Skupštini Novog Sada takodje napustiti stranku.
Ćirović: Napustio sam DSS, nisam isključen

Doskorašnji potpredsednik novosadskog odbora Demokratske strane Srbije (DSS) Petar Ćirović izjavio je danas da je nije isključen iz stranke već da je sam podneo ostavku.

Chirović je na konferenciji za novinare, održanoj ispred zgrade Skupštine Novog Sada, kojoj je prisustvovalo i nekoliko članova DS S-a koji su takodje napustili tu stranku, rekao da okupljeni imaju nameru da na simboličan način pokažu da je većina članova DS S u Novom Sadu napustila stranku.

Po rečima Chirovića, glavni razlog za istupanje iz stranke leži u činjenici da je izborom Sande Rašković Ivić DS S promenio svoja načela.

– Izgubili smo svoju osnovnu politiku, a to je vojna i politička neutralnost i prešli na politiku suverenizma, što je značajna razlika, a to je i osnivač DS S-a Vojislav Koštunica potvrdio napuštanjem stranke – rekao je Chirović.

On je kazao da je deo članstva DS S-a u Novom Sadu pre izvesnog vremena pokrenuo potpisivanje peticije da se zbog nedoličnog ponašanja i nepraćenja politike stranke smeni rukovodstvo Gradskog odbora u Novom Sadu, te da je tu peticiju potpisalo 732 člana DS S-a.

– Tih 732 člana su i obavešteni da organizatori peticije danas zvanično napuštaju stranku”, kazao je Chirović.

Na pitanje novinara da li tačno da je on 8. oktobra na Sednici novosadskog odbora DS S isključen iz stranke, Chirović je rekao da po Statutu DSS-a Matični odbor predlaze isključenje, a da Izvršni odbor stranke donosi konačno rešenje.

– Gradski odbor je predložio moje isključenje i još nekoliko članova stranke, ali Izvršni odbor nije formiran, te nije ni zasedao, a nisam želeo da čekam odluku tog odbora i sam sam istupio iz stranke – rekao je Chirović.

On je kazao da stranku koja ima sedam odbornika u Skupštini grada Novog Sada, napuštaju dva, a na pitanje, koje pored njega drugi odbornik koji je napustio DSS, Chirovć je rekao da će se to znati na narednoj sednici Gradskog parlamenta.

On je precizirao da se ta dva odbornika neće prikloniti nijednoj odborničkoj grupi u Skuspštini grada i da će raditi u skladu sa principima kojih se DSS do skoro držao.

Ssef odbrničke grupe DSS-a u Gradskom parlamentu Vladimir Radaković rekao je u prostorijama stranke DSS-a da su Petar Chirović i još nekoliko clanova isključeni iz DSS-a 8. oktobra zbog nepoštovanja Statuta i odredbi stranke.

On kaže da broj od 732 člana koji su pomenuti, nije realan i nije tačan. „Te brojke su naduvane i to ćete videti vrlo uskoro, kada budemo organizovali neku od narednih konferencija za novinare, a ja lično poznajem neke od potpisnika peticije i znam da nisu izašli iz stranke”, rekao je Radaković.

On je dodao da se izborom Sande Rašković Ivić za predsednika DS S-a ništa se nije promenilo u toj partiji, osim komunikacije sa gradjanima i medijima koja će biti potpuno drugačija.

Na pitanje koliko odbornika Skupštine grada je napustilo DSS, Radaković je rekao da je to za sada učinio samo Chirović, odnosno da je isključen iz stranke, a da nema potvrde da je tako nešto uradio još neki odbornik iz redova DSS-a.loading...