Povratak Šešelja još više ‘pokopao’ radikale

Lider SRS Vojislav Šešelj deset dana nakon povratka iz Haga uspeo je da rejting svoje stranke spusti sa 3,9 na 2,3 odsto.

Informer prenosi, pozivajući se najnovije istraživanje poznate beogradske agencije, da je

SRS uoči Šešeljevog povratka imao podršku 3,9 odsto građana, da bi na dan povratka lidera skočio na sedam odsto.

Međutim, posle samo nekoliko radikalnih nastupa u javnosti i izjava poput one da se i dalje raduje ubistvu Zorana Đinđića, Šešelj je uspeo da SRS spusti na samo 2,3 odsto, što je, kako se navodi, manje i od trenutnog rejtinga Dveri.

Izvor Informera iz agencije koja je radila istraživanje, objašnjava da je nagli uspon, a zatim i pad popularnosti SRS najbolji pokazatelj kako jedan političar može da upropasti partiju nepromišljenim delovanjem.

– Radikali su dugo bili ispod cenzusa, ali je to stanje moglo naglo da se promeni. To pokazuje skok na sedam odsto na dan Šešeljevog povratka, no on očigledno nije na najbolji način umeo to da kapitalizuje…Sada su zahvaljujući njemu gori nego što su bili – istakao je sagovornik Informera.

Direktor agencije “Faktor plusa” Vladimir Pejić smatra da ni eventualni umereniji nastup Vojislava Šešelja ne bi mnogo pomogao radikalima.

– Radikali od njega traže radikalan nastup, ali to više ne prolazi u Srbiji. Cifre ne mogu da bu mnogo drugačije ako uzmemo u obzir to da Šešelj po povratku nije rekao ništa novo i da on realno nema novu politiku – ocenio je Pejić.

Miroslav Šutić iz “Partner konsaltinga” ocenio je da Šešelj ovako bajatom pričom nije mogao da osvoji ni svoje stare pristalice i da je brojka od dva, dva i po procenta realna.