Pravda je pobedila: Profesorka vraćena na posao u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija!

Profesorka Više poslovne škole strukovnih studija i uzbunjivač dr Jelena Damnjanović Simić vraćena je na posao u ovoj školi, odlukom inspekcije rada.

Profesorka Više poslovne škole strukovnih studija i uzbunjivač dr Jelena Damnjanović Simić vraćena je na posao u ovoj školi, odlukom inspekcije rada. Ona je 2. juna ove godine nezakonito otpuštena, jer je ukazivala na bahato trošenje novca od strane direktorice škole, Dragice Tomić i njenog supruga.

– Nakon uručenog otkaza 2. juna, ja sam se žalila inspekciji rada i podnela tužbu sudu. Pre dve nedelje, inspektorka je izašla na teren, tačnije došla u školu da proveri moje navode da li sam nezakonito otpuštena. Inspektorka je 14. juna donela rešenje kojim nalaže školi da mora da me vrati na posao do okončanja sudskog postupka. Utvrđeno je da su, prilikom mog otpuštanja, grubo prekršena moja prava, tačnije, utvrđeno je da sam ja redovno i savesno održavala svoju nastavu i konsultacije, ispite, po rasporedu nastavnih aktivnosti, isto kao i drugi profesori – kaže za Dnevno.rs Jelena Damnjanović Simić i dodaje da je jedan od zaključaka bio i da je došlo do kršenja člana Zakona o radu o zabrani diskriminacije, kojim se predviđa jednako postupanje prema svim zaposlenim licima.

Podsetimo, Jelena Damnjanović Simić i nekolicina zaposlenih od januara ukazuju da direktorica i njen muž, bivši direktor iste škole, nezakonito troše državni novac na skupa putovanja, loša ulaganja i za sopstvene interese. Kupuju sumnjive inostrane nagrade, a pritom im uopšte nije stalo do budućnosti škole. Prošlog maja iz direktorske fotelje ustao je Radovan Tomić, poznat kao žrtva čestih, nedavnih fizičkih obračuna iz nepoznatih razloga. Tomić je nakon isteka mandata promenio uslove konkursa, kako bi njegova supruga mogla da nasledi fotelju. Umesto pet godina, namešteno je da profesor mora da ima osam godina radnog staža u školi, koliko ima Dragica Tomić. Što je takođe poražavajuće, bivši direktor je izbrisao član konkursa koji naglašava da osuđivano lice ne može da se kandiduje, jer je Dragica Tomić trenutno ponovo u procesu suđenja za napad na službeno lice.

Jelena Damnjanović Simić upozoravala je i na nenamensko trošenje koje se otelo kontroli kada je direktorka Tomić odustala od kupovine novogodišnjih paketića za decu, dok istovremeno ona i suprug putuju u Veliku Britaniju, a za put kao akontaciju uzimaju tri puta veću sumu od propisane (1.500 evra umesto 500 evra po osobi). Milionske sume prošle i ove godine otišle su na nepotrebna krečenja škole, kao i na kupovinu novog školskog softvera, iako za tim nije bilo potrebe. Njoj i ostalim pobunjenim profesorima i predavačima direktorica je u više navrata pretila, zbog čega je prof. Damnjanović uspela da dobije i status uzbunjivača. Odmah po dobijenom statusu, “školska komisija” je odlučila o njenom otkazu. Još u junu, ona je poručila da neće odustati od pravde za Visoku poslovnu školu strukovnih studija, poznatoj po više malverzacija, uglavnom zbog aktivnosti bračnog para Tomić.

Tako je prošlog meseca naša sagovornica obelodanila da se aktivno radi na prikupljanju dokaza da je doktorat Dragice Tomić plagiran, pošto je oko 70 procenata njenog rada bukvalna prepisivačina udžbenika “Menadžment znanja i(li) znanje u menadžmentu” autora Dr Živote Radosavljevića, samo su pasusi drugačije raspoređeni. Grupa profesora, na čelu sa Jelenom Damnjanović, sada je i javnosti dala na uvid potpune radove profesora Radosavljevića i profesorice Tomić, a uvidom u te radove, jasno je da su navodi grupe pobunjivača tačni i da se radi o plagijatu.

 

Deo iz udžbenika prof. Živote Radosavljevića

 

Deo iz doktorata direktorke Dragice Tomić

 

Direktorica Tomić je čak prepisala i fusnote i gramatičke greške.

 

 

Deo iz sadržaja udžbenika Živote Radosavljevića

 

 

Deo sadržaja doktorata Dragice Tomić

 

Za sada se direktorka ne izjašnjava u vezi sa ovim slučajem.