Predsednik Srbije i prva dama krše zakon: Dragica ne želi da objavi finansijski izveštaj fondacije

Fondacija 'Dragica Nikolić' odbija da objavi finansijski izveštaj.

Prva dama Srbije Dragica Nikolić je pre dve godine osnovala fondaciju sa njenim imenom.

Portal Teleprompter.rs je preko sajta suprugra.predsednik.rs zatražio finansijski izveštaj i spisak donatora fondacije „Dragica Nikolić”.

Njihove zahteve već nedelju dana ignorišu iz predstavništva.

Prema članu 8. stav 1. Zakona o zadužbinama i fondacijama, fondacija je u obavezi da objavi finansijski izveštaj.

Ukoliko fondacija ne objavi finansijski izveštaj, zaprećena je novčana kazna od 50.000 do 200.000 dinara.

Preko sajta Agencije za privredne registre, Teleprompter.rs došao je do oskudnog finansijskog izveštaja koji ne sadrži pojedinosti.

Prema tom finansijskom izveštaju, ukupan poslovni prihod fondacije „Dragica Nikolić” za prethodnu godinu bio je 14.256.000 dinara, a poslovni dobitak 351.ooo dinara.

Fondacija ima samo jednog zaposlenog. U Upravnom odboru se nalaze Dragica Nikolić, njena snaja Milena Nikolić i Olivera Stanišić.

Upravitelj fondacije je Violeta Karić, čije se ime provlačilo u aferi „Mobtel” u vezi sa bagatelnim otkupom stanova u vlasništvu kompanije, piše Teleprompter.rs.

Dragičina fondacija je za prošlu godinu prijavila poslovne prihode od 14 miliona dinara. Međutim, njene humanitarne aktivnosti govore da kroz tu fondaciju prolazi mnogo više novca nego što se prijavljuje.

Aktivnosti prve dame

(maj 2013) – Fondacija „Dragica Nikolić” u saradnji sa kompanijom „Novartis” dodelila je tri okularna skenera Kliničkom centru Srbija, KC Vojvodina i KC Niš. Vrednost sva tri skenera je 75.000 evra (8,7 miliona dinara).
(oktobar 2013) – Dragica odlazi u posetu premijeru Alžira. O čijem trošku?
(novembar 2013) – Dragica odlazi u Los Anđeles gde učestvuje na humanitarnoj večeri. Posetioci su morali da plate 20 dolara da bi se upoznali sa „prvom damom” Srbije. Ulaz za tinejdžere je bio 10 dolara. Nije poznato koliko je novca Dragica skupila.
(decembar 2013) – Dragica je podelila više od 600 novogodišnjih paketića deci u Kuršumliji. Violeta Karić, direktorka Fondacije, deci je uručila novčanu pomoć. Vrednost novčane pomoći nije poznata.
(mart 2013) Dragica najavljuje da će gradnja porodiliša u Čačku, koju njena fondacija finansira, početi u julu 2013. godine. Nije poznato koliko je ova izgradnja koštala.
(novembar 2013) Dragičina fondacija investira 50 miliona dinara u izgradnju porodilišta u Kragujevu.

Pitamo se odakle sav taj novac i gde on odlazi?