PRELIMINARNI REZULTATI MALE MATURE: Đaci iz nerazvijenih područja NAJBOLJE URADILI TESTOVE

Škola
Pixabay.com

Ove godine osnovci su najbolje uradili test iz srpskog jezika.

 

Najbolje rezultate na maloj maturi imaju učenici iz Raškog, Pčinjskog i Nišavskog okruga, pokazuju preliminarni rezultati Ministarstva prosvete. Zbog prosečnog broja poena, đaci iz beogradskih škola ovoga puta su se našli na četvrtom mestu.

Naime, Novi Pazar koji pripada Raškom okrugu i opštine Pčinjskog okruga (Preševo, Trgovište, Vladičin Han) već nekoliko godina beleže izuzetno visoke rezultate na sva tri testa završnog ispita, a slično je i u Svrljigu i Babušnici. Pomenuti okruzi su prepoznatljivi i po enormnom broju vukovaca.

Prošle godine je u Pčinjskom okrugu bilo 24 odsto dobitnika Vukove diplome, 22 odsto u Nišavskom, a 21 odsto u Jablaničkom.

Iako bi se pretpostavilo da škole sa najvećim brojem vukovaca budu najuspešnije na maloj maturi, za istraživače su visoki rezultati u Pčinjskom okrugu, Novom Pazaru i drugim pomenutim opštinama neočekivani, s obzirom na to da je najveći broj spada u kategoriju nerazvijenih područja.

Brojna istraživanja u Evropi i svetu ukazuju na povezanost socioekonomskih uslova i obrazovnih postignuća učenika, što znači da bolji uslovi života doprinose kvalitetnijem obrazovanju i višim đačkim postignućima.

Takve rezultate su potvrdila i nacionalna testiranja učenika trećeg i četvrtog razreda osnovne škole, koja su u Srbiji rađena pre desetak godina.

Na nivou Srbije, đaci su najbolje uradili test iz srpskog jezika, na kome su u proseku osvojili 6,64 poena, od mogućih 10. Prosek na kombinovanom testu je 5,64, a iz matematike 5,35.

U odnosu na prethodnu godinu, zabeleženi su slabiji rezultati na kombinovanom testu (lane je prosek bio 6,28) čemu je najverovatnije doprinelo više varijanti testa sa identičnim, ali izmešanim pitanjima, da bi se sprečilo prepisivanje.

Ove godine završni ispit je polagalo 69.306 učenika, a 65.031 ima preko 50 poena, što znači da mogu da konkurišu za upis u četvorogodišnje srednje škole.