PRESUDA O MOBINGU U SPC: Vladika ponižavao, vređao i ‘mučio’ sveštenika svoje eparhije

vladika nikanor
Printskrin/Youtube (Kanal Duklja - Zeta - Crna Gora)

Vladika banatski Nikanor zlostavljao je na radu sveštenika svoje eparhije protojereja Tomislava Živkovića, paroha iz Omoljice kod Pančeva, pišu "Večernje novosti".

 

Da je episkop banatski, čije je svetovno ime Veljko Bogunović, mobingovao potčinjenog sveštenika utvrdio je pre nedelju dana Viši sud u Pančevu. Sudija Olga Bukvić donela je presudu kojom je u celosti usvojila tužbeni zahtev sveštenika Živkovića i Nikanoru zabranila ovakvo ponašanje ubuduće. Vladici banatskom ostavljen je rok od osam dana za žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

SRPSKI PILOT ‘UČINIO NEMOGUĆE’: Kako je HEROJ iz Beograda uspeo da spase putnike NAJGOREG ishoda?

Presudom za mobing okončan je sudski postupak nezabeležen u crkvenom životu – da sveštenik pred građanskim sudom tuži svog vladiku i dobije odluku u svoju korist. Da savije tabak protojerej se odlučio posle niza pretnji i uvreda koje mu je prošle godine uputio vladika Nikanor.

Episkop je omoljičkom parohu pretio saslušavanjem, premeštajem na drugo mesto službovanja, otkazom, a nazivao ga je “lažovčinom”, “kokoškom”, govorio mu da se “izdaje za Tomu Filu” (poznatog beogradskog advokata, prim. aut.), “glumi pravnika”, i “ima kokošiji mozak”.

BRANITELj IZVORNOG PRAVOSLAVLjA

Vlladika Nikanor važi za episkopa suprotstavljenog patrijarhu Irineju i članovima Sinoda SPC. U crkvenim krugovima često se predstavlja kao branitelj izvornog pravoslavlja od novih trendova u crkvi i navodnog uticaja Katoličke crkve.

– Vladika mi je, protivno Ustavu SPC i predviđenoj crkvenosudskoj proceduri, oduzeo čin protojereja i protonamesnika i degradirao me na najniži čin – jereja – kaže Živković. – Oduzeo mi je parohiju, skinuo me sa socijalnog i penzijskog osiguranja i kaznio me zabranom sveštenodejstva, što je u nadležnosti samo Crkvenog suda. Vrhunac torture bio je njegov pokušaj da me sa porodicom izbaci iz službenog crkvenog stana u Omoljici.

Živković objašnjava da je seriju Nikanorovih napada izazvao dopis njegovog kolege, takođe sveštenika, koji ga je prijavio vladici uz optužbe da radi na njegovoj smeni.

Oktobra prošle godine pozvan je zato na razgovor u Vladičanski dvor u Vršcu.

PRILIKA ZA DOPUNU RADNOG STAŽA: Profesionalni vojnici postaju komunalci?

– Dok sam saslušavan, vladika je bio pod dejstvom aklohola, psovao me i pretio – tvrdi Živković. – Bio je agresivan, vređao je moju suprugu, a pretila je opasnost da se sa mnom i fizički obračuna. U lice mi je rekao da dok je on živ neću biti sveštenik u Banatskoj eparhiji. Od stresa mi je skočio krvni pritisak i završio sam na lečenju u pančevačkoj bolnici, gde se i danas lečim.

Bivši omoljički paroh kaže da je o celom slučaju izvestio patrijarha Irineja i Sinod.

Živković će tužiti Nikanora sudu i za naknadu štete, a novac uplatiti bolnici u Pančevu.

Sagovornik “Novosti” kaže i da njegov slučaj nije jedini primer samovolje i bahatosti vladike banatskog Nikanora. Na njegovoj meti, pored Omoljice, našli su se i pojedini sveštenici iz Stajićeva, Žitišta, Banatskog Dvora… Oni su, navodno, zaplašeni i u strahu od posledica ne žele da mu se suprotstave niti da zlostavljanje prijave crkvenim i državnim organima.

BEZ KOMENTARA

Komentar vladike banatskog Nikanora redakcija “Novosti” u sredu nije uspela da dobije. Vladika banatski do sada je izbegavao svaki kontakt sa medijima, a njegova eparhija važi za jednu od najzatvorenijih u SPC.