Preti nam nova epidemija? Pojavila se tuberkuloza u Novom Pazaru

Nastavnica je zadržana na Grudnom odeljenju Opšte bolnice, gde su lekari konstatovali početni oblik tuberkuloze, a oko 150 učenika moraće na testiranja na virus TBC

Zbog sumnje da im je mlada nastavnica, kod koje je početkom ovog meseca u novopazarskoj bolnici konstatovana tuberkuloza, možda prenela virus, oko 150 učenika osnovne škole „Đura Jakšić” iz Trnave kod Novog Pazara moraće na hitan lekarski pregled.

Nastavnica je zadržana na Grudnom odeljenju Opšte bolnice, gde su lekari konstatovali da ima lakši, početni oblik tuberkuloze.

– S obzirom na to da je bolest dijagnostikovana u početnom stadijumu i da je nastavnica relativno kratko bila u dodiru sa učenicima, nadamo se da deca nisu zaražena. Ipak, preduzete su sve zakonom potrebne mere – izjavila je načelnica ovog odeljenja dr Heda Alibašić.

U školi su odmah napravili spisak učenika kojima je obolela nastavnica predavala i kolega sa kojima je bila u kontaktu.

Po utvrđenom rasporedu, 150 učenika moraće na testiranja na virus TBC-a.

Direktor škole Ramo Koca kaže da je 50 učenika već testirano, ali da još nisu poznati rezultati, jer se reakcije na reagens TBC-a čekaju tri dana.

Mada su neki od roditelja reagovali panično, lekari tvrde da nema razloga za strah, a razlog za optimizam je i to što je pregledima utvrđeno da niko iz porodice obolele nastavnice, sa kojom je bila više i duže u kontaktu nego sa učenicima, nije oboleo od tuberkuloze.