Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je večeras da je zbog obilnih padavina na području Pčinjskog okruga proglašena vanredna situacija na delu teritorije grada Vranja i u opštini Vladičin Han.

Kako se navodi, na teritorijama na kojima je došlo do izlivanja vodotokova, nema ugroženog stanovništva.

– Od 23. januara na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga palo je oko 25 litara kiše po metru kvadratnom. U toku prethodnih dana usled topljenja snega, zemlja je bila natopljena te nije mogla biti prihvaćena atmosferska voda. Kanalizacija i ispusti nisu mogli prihvatiti nastalu količinu padavina te se voda slivala kroz seoske ulice – piše u saopštenju.

Dodaje se da je na predlog lokalnog Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Vranja doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije tog grada koja se nalazi na desnoj strani toka Južne Morave, usled velikih padavina i izlivanja vodotokova drugog reda i bujičnih potoka.

– Najviše su pogođeni Vranjska Banja i naselja Savince, Bujkovac i Korbelac. Sektor za vanredne situacije primao je dojave i koordinirao angažovanje mehanizacije lokalne samouprave za saniranje infrastrukture – saopštio je MUP.

Na području opštine Vladičin Han, pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 22 ljudi koji su smešteni u prihvatni centar u Osnovnoj školi u tom mestu.

Na predlog lokalnog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Vladičin Han doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji te opštine.

– Obzirom da je kiša prestala da pada situacija se normalizuje i ako ne bude daljih padavina, pristupiće se ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija ugroženih domaćinstava – stoji u saopštenju.loading...