PRIČA SE PRIČA DA RUSI DOLAZE: Ambasador Čepurin otkrio kad PUTIN stiže u BEOGRAD!

Stižu i privrednici iz Rusije!

Vladimir Putin
Beta

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji očekuje se u oktobru ili novembru, izjavio je danas u Čortanovcima ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

On je rekao da će uoči posete Putina Beogradu doći u Srbiju i veliki broj privrednika iz Rusije.

Čepurin je podsetio da Srbija i Rusija imaju dobru saradnju, ali i velike neiskorišćene mogućnosti, koje treba unaprediti.

Imamo dobre političke odnose i očekujemo ovde u Srbiji predsednika Putina u oktobru i novembru – rekao je Čepurin na gradilištu tunela Čortanovci, u okviru buduće brze pruge Beograd-Budimpešta.

Kako je najavio, u oktobru će biti održan međuvladin komitet za saradnju dve zemlje i da će na njemu biti razmotrena mnoga pitanja.

Čepurin je naveo da “stižu stotine predstavnika ruskih vlasti i poslovnih krugova koji će razmotriti perspektive za naredne godine”.

To će biti pred posetu Putina Srbiji. Mislim da će to biti važan sastanak koji će odrediti planove za naredne godine – kazao je Čepurin.

On je kazao da je u prvih osam meseci robna razmena dve zemlje povećana za 20 odsto i izrazio očekivanje da će do kraja godine ona preći nivo od tri milijarde dolara.

Formalno je ruski udeo u spoljnoj trgovini Srbije u prvih osam meseci iznosi 6,7 odsto, što znači da je Rusija treći spoljnotrgovinski partner Srbije. Ako računamo drugačije, Rusija može da bude i drugi partner – konstatovao je Čepurin.

Naglasio je da da je to minimum i da robna razmena može da bude povećana kako u interesu Srbije tako i Rusije.

Više vremena i značaja treba da posvetimo našoj bilateralnoj ekonomskoj saradnji, a ova izgradnja pruga koju zajedno rade srpske i ruske železnice su dobar znak – rekao je Čepurin.

Naveo je da će Rusija u oktobru usvojiti program za razvoj privrede u narednih šest godina, što će biti ”gigantski korak unapred”, u kojem će učestvovati i Srbija.

Mogli bi tešnje da sarađujemo sa Srbijom u mnogim starima, to su pametni gradovi, ekologija i korišćenje atmoske energije u mirnodopskim svrhama, informatika i železnice… – navea je ruski ambasador.

Čepurin je dodao da će sva ta pitanja biti razmotrena u oktobru na sednici međudržavnog komiteta, koji će biti održan u Beogradu.loading...