Prijavila direktorku škole zbog malverzacija, pa dobila otkaz

Profesorka Više poslovne škole strukovnih studija dr Jelena Damnjanović Simić nova je žrtva nezakonitog ponašanja prema osobama sa statusom uzbunjivača, pošto je 2. juna ove godine otpuštena. Otkaz joj je uručila direktorka Dragica Tomić, kako bi se prikrila istina o školi.

– Optužena sam da nisam savesno radila svoj posao, da ne dolazim na predavanja i ispite… Istina je da sam dobila otkaz jer od januara 2014. još neki zaposleni i ja pokušavamo da ukažemo da direktorica i njen muž, bivši direktor iste škole, nezakonito troše državni novac na skupa putovanja, loša ulaganja i za sopstvene interese. Kupuju sumnjive inostrane nagrade, a pritom im uopšte nije stalo do budućnosti škole. Mi zato želimo da spasimo školu od propadanja – kaže za Dnevno.rs dr Jelena Damnjanović Simić.

 

Ona je sa još nekoliko kolega pokrenula borbu protiv nezakonitosti, ukazujući na malverzacije koje se dugo dešavaju u novosadskoj Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija. Prošlog maja iz direktorske fotelje ustao je Radovan Tomić, poznat kao žrtva čestih, nedavnih fizičkih obračuna iz nepoznatih razloga.

Tomić je nakon isteka mandata promenio uslove konkursa, kako bi njegova supruga mogla da nasledi fotelju. Umesto pet godina, namešteno je da profesor mora da ima osam godina radnog staža u školi, koliko ima Dragica Tomić. Što je takođe poražavajuće, bivši direktor je izbrisao član konkursa koji naglašava da osuđivano lice ne može da se kandiduje, jer je Dragica Tomić trenutno ponovo u procesu suđenja za napad na službeno lice. Jedan profesor, koji se usudio da se kandiduje protiv Dragice Tomić, dobio je kasnije otkaz.

Jelena Damnjanović Simić kaže da se nenamensko trošenje otelo kontroli kada je direktorka Tomić odustala od kupovine novogodišnjih paketića za decu, dok istovremeno ona i suprug putuju u Veliku Britaniju, a za put kao akontaciju uzimaju tri puta veću sumu od propisane (1.500 evra umesto 500 evra po osobi). Milionske sume prošle i ove godine otišle su na nepotrebna krečenja škole, kao i na kupovinu novog školskog softvera, iako nema potrebe za tim.

– Direktorica ćuti o tome, a njenog supruga vidimo samo kao ime na papiru, pošto su oni porodično smešteni u svakoj mogućoj komisiji za izbor u zvanje, kako bi uticali na svaku odluku unutar škole. Oni čak odlučuju i u slučajevima kada uopšte nisu stručni da donose odluke. Tako otkaze dobijaju naši najbolji predavači, a nama koji se pobunimo se odmah smanjuje plata – kaže naša sagovornica, kojoj je „skinuto” 30 posto od plate kada je počela da se bori sa malverzacijama u školi, od  januara ove godine.

Od tada, njoj i njenim saradnicima su upućivane pretnje i uvrede kako se ne bi oglašavali povodom sumnjivih odluka i poteza direktorke, što je, po svojim osobinama, mobing.

Jelena Damnjanović Simić obratila se Agenciji za borbu protiv korupcije i podnela svu dokumentaciju, kako bi dokazala da nema lični interes u ovoj situaciji. Time ostvaruje uslov za status uzbunjivača, koji je i dobila 22. maja, dok je bila na zvaničnom bolovanju. Obaveštenje o novom statusu dr Damnjanović Simić u školu dolazi 30. maja, a već 2. juna, kada se pojavila u školi, profesorka je dobila otkaz.

– Inače, kada je moj otkaz stupio na snagu tog 2. juna, na dokumentu je navedeno da je odluka komisije o mom otpuštanju doneta još 12. maja. Kao razlog za moje otpuštanje navodi se da sam neodgovorno izvršavala svoje obaveze, te da se ne pojavljujem u školi – kaže za Dnevno.rs ova uzbunjivačica.

Direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija Dragica Tomić uputila je odgovor našoj redakciji u vezi sa slučajem dr Damnjanović.

 

– Potpuna je neistina da nisam poštovala radne obaveze, već sam odgovorno i savesno radila svoj posao, kao i svi drugi profesori škole. Čak vam je pogrešno protumačila mišljenje Sindikata, odnosno, u njemu ne piše da sam učinila težu povredu radne dužnosti, već da se direktorici savetuje da razgovara sa mnom pre bilo kakve odluke, što ona nije učinila. Ne čudi me ni da nije odgovorila na ostala pitanja – kaže Damnjanovićeva.

Zajedno sa pitanjima u vezi sa otpuštanjem uzbunjivačice, pitali smo direktoricu da li je nenamenski trošila novac na skupa putovanja i druge prestupe, ali na ta pitanja nismo dobili odgovor iz škole.

Jelena Damnjanović Simić kaže da se njena i borba ostalih saradnika na ovom slučaju ne zaustavlja, jer je cilj sprečiti urušavanje škole i zaustaviti bahato ponašanje direktorice i njenog supruga, koje, po svemu sudeći, štiti pre svega Pokrajinski sekretarijat za nauku, kojem je više puta upućivan zahtev za upućivanjem inspekcije u školu.

Inače, Agenciji za borbu protiv korupcije je u periodu od 1.januara do 11. juna 2014. godine podneto 34 zahteva za zaštitu, a od tog broja, tri zahteva su podnele osobe iz Novog Sada. Jedna od tih osoba je i naša sagovornica.

Pošto se već dve godine spekuliše o donošenju Zakona o uzbunjivanju i zaštiti uzbunjivača, postoje indicije da bi ovaj bitan dokument trebalo da bude usvojen u bliskoj budućnosti. Njime bi se konačno pravosnažno regulisala oblast uzbunjivanja jer, kako i sama Agencija za borbu protiv korupcije tvrdi, trenutno važeći Pravilnik o zaštiti lica nije dovoljan da zaštiti borce za pravdu.

– Agencija za borbu protiv korupcije smatra da je uloga uzbunjivača veoma značajna u prevenciji i borbi protiv korupcije, kao i da zaštita koju pruža postojeća regulativ — Pravilnik o zaštiti lica koje prijavi sumnju na korupcije — nije dovoljna i stoga je neophodno donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača koji će na sistemski i sveobuhvatan način pružiti bolju zaštitu uzbunjivačima i u drugim oblastima, a ne samo u oblasti korupcije – odgovaraju iz Agencije na naše pitanje o važnosti donošenja ovog zakona.