Princeza Katarina uručila Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije Sekvenator za testiranje gena raka

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije danas je dobio vredan sekvenator najnovije generacije koji do sada nije imala ni jedna zdravstvena ustanova u našoj zemlji.

Reč je o aparatu koji ima mogućnost testiranja gena raka. Fondacija Princeze Katarine za ovu donaciju je izdvojila 60. 000 dolara, AstraZeneca 30. 000 dolara, Hemofarm Fondacija 25. 000 dolara.

Ovaj aparat za sekvenciranje omogućava istovremenu analizu više gena i više uzoraka pacijenata što omogućava efikasnije testiranje nasledne predispozicije za karcinom dojke i jajnika i značajno kraće vreme za analize.

Činu primopredaje ovog važnog i vrednog aparata koji je Institutu za onkologiju i radiologiju zvanično uručila Nj.K.V. Princeza Katarina, prisustvovali su i g-đa Katarina Conrad, g-đa Biljana Latinović, direktorka Fondacije Princeze Katarine, g-đa Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm Fondacije, g-đa Biljana Naumović, direktorka AstraZenike, kao i Profesor Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije koji je u ime Instituta i zvanično preuzeo aparat.

Tom prilikom profesor Radan Džodić je istakao da je Ministarstvo zdravlja krenulo u ozbiljnu akciju da popravi tehnički deo medicine u Srbiji, a današnja donacija u tome mnogo pomaže

– Ovo je veliki dan za Srpsku medicine, posebno za onkologiju jer je Fondacija Princeze Katarine uz pomoć AstraZeneka I Hemofarm Fondacije uspela da podari Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije aparat za genetsko testiranje raka – istakao je profesor Džodić.

– Veoma sam ponosna  što smo danas bili u mogućnosti da poklonimo ovakvu mašinu. Nadam se da će što veći broj žena biti pregledano ovim aparatom i da će mnogi životi biti spašeni. Potrudićemo se da u vremenu koje je pred nama obezbedimo što više neophodnog materijala za pregled, i da na taj način omogućimo da rad ove mašine, koje je jedinstvena u Srbiji, traje što duže – istakla je Princeza Katarina.

Fondacija Njenog Kraljevskog Visočanstva Princeze Katarine je takođe obezbedila  obuku dva lekara u Nemačkoj kod profesora Rajsa sa klinike Tibingen, za rad na ovoj mašini, tako da će funkcionisanje biti lakse.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) je najveći centar za lečenje i istraživanje raka u Srbiji sa oko 6 hiljada novodijagnostikovanih pacijenata obolelih od kancera godišnje. Na Institutu su trenutno dostupni svi dijagnostički i terapijski modaliteti za karcinom dojke. Godišnje u Srbiji od karcinoma dojke oboli oko 4600 žena, od čega se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije otkrije oko 1200.loading...