Vojni rok produžen na šest meseci, a obuku će prolaziti u nekoliko etapa.

 

Služenje vojnog roka pod oružjem ubuduće će trajati šest umesto tri meseca, kažu u Ministarstvu odbrane. Novi model obuke za vojnike počeće da se primenjuje sa upisom decembarske generacije dobrovoljaca, a osim ove, planira se uvođenje još nekih novina, a među njima je uvećana mesečna nadoknada za buduće rezerviste.

Produženje roka za tri meseca biće ponuđeno i septembarskoj klasi devojaka i mladića koji su već u vojsci. Obuka će prema novom sistemu ubuduće biti podeljena u nekoliko etapa.

– Prva – osnovna faza će trajati mesec i po, druga, specijalistička isto toliko, nakon čega dobrovoljci prolaze kolektivnu obuku u jedinice vojske Srbije koje će trajati do završetka služenja roka, odnosno još tri meseca.

Tokom prva meseca moći će da zarade 10.500 dinara, četvrtog 15.000, petog 20.000 i šestog 25.000 dinara – tako da će za pola godine služenja vojnog roka dobrovoljci dobiti 91.500 dinara.

Najboljih deset polaznika iz svake generacije imaće mogućnost da budu primljeni u profesionalnu vosku. Ostali će imati mogućnost da konkurišu za preostala radna mesta profesionalnih vojnika, a svi koji odsluže rok dobiće na poklon značku i zahvalnicu Vojske Republike Srbije.loading...