Prostitutke na birou za zapošljavanje, dobiće i penziju

Od sledećeg meseca sve seksualne radnice u zemlji moraće da budu prijavljene kod saveznog ministarstva finansija.

Od 1. aprila ove godine sve prostitutke u Austriji moraju da budu prijavljene kod saveznog ministarstva finansija. Ovo je uredba koju je finansijska uprava donela početkom godine, zatraživši od svih vlasnika javnih kuća u državi da prijave radnice i naglasivši da oporezivanje mora da bude „u skladu s realnim prometom”.

U Austriji radi na hiljade prostitutki, samo u Beču ima ih više od 3.400 prijavljenih – onih koje imaju službeno pravo da rade to što rade. O broju ilegalnih može samo da se nagađa, ali je sigurno i on višecifren.

Cilj je i penziono osiguranje

Austrijska država, koja generalno prostituciju ne smatra ilegalnom, ali želi da je reguliše pooštravanjem mera obaveznog prijavljivanja ministarstvu finansija, namerava da prostitutke još više poveže s državnim socijalnim sistemom. Konačan cilj države nije samo da sve prostitutke koje to još uvek nemaju dobiju penziono osiguranje, kao i karticu zdravstvenog osiguranja, nego i usluge Austrijskog zavoda za zapošljavanje (AMS).

Država pritom veruje da će mnoge žene, ako im se pruži šansa za neko drugo legalno zaposlenje, naći posao izvan prostitucije. Pretpostavka je, naime, da mnoge prostitutke rade ovaj posao zato što im se ne pruža mogućnost za nešto drugo. Vreme će pokazati koliko je ova pretpostavka realna.

Ovakva državna politika izazvala je, osim ciničnih, i neke ozbiiljnije kritike. Cinici se pitaju da li će država, preko Zavoda za zapošljavanje, registrovane, nezaposlene prostitutke slati na razgovore za posao vlasnicima bordela. To je posao zavoda ako su prostitutke u njemu registrovane. Međutim, ako zavod to čini, on time „podvodi na prostituciju”, što je zabranjeno austrijskim Kaznenim zakonikom.

Ozbiljne kritike

Ozbiljniji kritičari kažu da će nova državna uredba otvoriti vrata međunarodnim kriminalnim organizacijama, koje mogu da prijave brojne seksualne radnice u Austriji na šest meseci, posle toga ih prijave kao nezaposlene, te ih potom šalju u druge zemlje EU. Posledica bi bila eksplozija prijava prostitutki u Austriji, koje bi posle pola godine „nestajale”. Dodatno bi procvetala i trgovina belim robljem.

 

Država i prostitucija
Dozvoljena od 1985. godine

Reformom krivičnog prava, od početka 1975. prostitucija je dozvoljena i manje-više definisana u današnjem smislu. Od 1983. prostitutke su poreske obveznice, ali nisu dobile pristup do usluga državnog socijalnog osiguranja. Od 1998. dobijaju socijalno osiguranje. Poslednjih godina je sve više i državnih institucija i nevladinih organizacija kojima mogu da se obrate prostitutke.