Ukoliko Vlada Srbije na današnjoj sednici odobri Posebni kolektivni ugovor moguć je prekid štrajka prosvetnih radnika, saopštili su predstavnici četiri reprezentativna sindikata.

– Čekamo odluku. Ukoliko ponovo bude negativna, biće to još jedan pokazatelj ko zaista želi ili ne želi da reši krizu u obrazovanju – navodi se u zajediničkom saopštenju Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i GSPRS “Nezavisnost”.

Oni su istakli da su sa resornim ministartvom usaglasili tekst Posebnog kolektivnog ugovora i da danas treba da ga odobri Vlada.

Dodali su da su jučerašnji pregovori prekinuti bez završenog teksta Sporazuma, a da se zastalo tamo gde je sve i počelo – kod novca.

– Sindikati očekuju da će se razgovori nastaviti, jer se jedino za pregovaračkim stolom problemi mogu rešavati – navodi se u saopštenju.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti – Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost”, Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Oni su najavili i da će 27. januara, na dan školske slave, održati „Veliki svetosavski pohod prosvetara” kroz Beogradloading...