PROTEST PLANIRAN I ZA NAREDNE DANE? Nezadovoljni vozači i danas blokirali puteve širom Srbije

protest vozača
BETA

Protesti vozača zbog poskupljenja goriva organizovani su večeras u Beogradu i više mesta u Srbiji.

 

U Beogradu na Slaviji protest je organizovan od 17 do 19 sati, zbog čega je bio zastoj u saobraćaju, trolejbusi su stajali, a tramvaji preusmereni.

Kako je agenciji Beta rečeno u GSP Beograd, saobraćaj je normalizovan oko 19 časova.

U Novom Pazaru nekoliko vozila blokiralo je saobraćaj od 17 do 18 sati na Banjskoj petlji na putu Novi Pazar – Raška.

Grupa vozača zaustavila je automobile i kamione na putu Niš – Bela Palanka u selu Prosek, a najavili su da će na na istom mestu biti i sutra.

Za razliku od jučerašnjeg dana kada se u Leskovcu u Bulevaru oslobođenja okupilo oko 300 vozača, danas je njih 50-tak u istoj ulici u centru grada zaustavilo saobraćaj od 17 do 18 sati.

Vozači u Leskovcu propuštali su vozila hitne pomoći i vatrogasna kola, kao i automobile sa decom.

Policija nije bila vidljiva na ulici, mada su mnogi učesnici protesta rekli Beti da su policajci u civilu zapisivali brojeve na oznake registarskih tablica na njihovim automobilima.

Protest je organizovan i na naplatnoj stanici Sremska Mitrovica, na ulazu i izlazu na autoput, nakon čega je ponovo uspostavljen saobraćaj.

Blokade puteva zbog poskupljenja goriva počele su juče, kada su na sat vremena od 17.00 sati vozači organizovali proteste u više gradova u Srbiji.

Protest je organizovan putem društvenih mreža, a blokada saobraćaja bilo je u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu i Batočini.

Protesti su organizovani jer je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara.

Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Vozači takođe zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.