Protest protiv splavova: ‘Dajte deci gde da rade, a ne da pijanče noću’

Nezadovoljni građani naselja Mala Amerika u Zrenjaninu protestovali su danas kod jezera u centru grada nezadovoljni odlukom lokalne samouprave da se na tom jezeru dozvoli postavljanje splavova.

Oni su danas, simbolično, u znak protesta u jezero porinuli improvizovan splav sa porukom “Stop splavovi”. Đenđika Arsenijević, članica radne grupe koju je formirala mesna zajednica Mala Amerika, na čijoj se teritoriji nalazi jezero, kazala je novinarima da će stanovnici nastaviti da se bore protiv postavljanja splavova, za unapređenje grada i tog dela Zrenjanina.

– Protiv splavova smo najpre zbog ekologije i apelovala bih na gradske ljude koji su spremni da ulažu u ovaj grad da pokrenu pametne projekte, otvore fabrike koje sada zarastaju u korov i daju deci gde da rade, a ne da banče i pijanče noću. Centar nam je već pun kafića – kazala je ona.

Građani su negodovali jer će, kako su kazali, splavovi služiti za nečije bogaćenje, a pri tom narušavati građanski mir. Meštane Male Amerike podržali su stanovnici najmnogoljudnijeg
zrenjaninaskog naselja Bagljaš, a među okupljenima bio je i frontmen Partibrejkersa Zoran Kostić Cane.

Vlasnik budućeg splava Nikola Novaković rekao je novinarima da budući splav neće biti noćni klub, kao i da neće biti preglasne muzike i da će biti poštovani svi zakonom predviđeni uslovi i kada su u pitanju bezbednost ljudi, ekologija, pa i ambijentalna celina. Odluka o postavljanju splavova aktuelna je od aprila ove godine, a od momenta njegnog donošenja građani Zrenjanina su u nekoliko navrata organizovali proteste.

Ta odluka je na zahtev opozicije preispitivana i na poslednjoj skupštinskoj sednici, a predsednik skupštine Radovan Bulajić je rekao novinarima da je lokalna samouprava definisala samo uslove za postavljanje plutajućih objekata, a da je vlasnik i upravljač jezera
“Vode Vojvodine” koje je sklopilo ugovor za postavljanje jednog splava.