Muslimani nisu teroristi i islam nema veze sa terorizmom, mi smo protiv svakog terora, rekao Irfan Malić, imam Islamske zajednice u Srbiji

U Novom Pazaru danas je održana mirna protestna šetnja povodom objavljivanja karikatura proroka Muhameda u francuskom nedeljniku Šarli ebdo, ali i drugim medijima. Protestna šetnja organizovana je nakon najveće molitve muslimana petkom (džuma namaz) u novopazarskim džamijama.

Sa glavnog gradskog trga Isa beg Ishaković protestna šetnja krenula je ulicom Stefana Nemanje, Avnoja i nazad do trga, a okupljeni su nosili transprent na kome piše “Muhamed” i uzvikivali „Alah je jedan”.
Po završetku šetnje učesnicima se na trgu obratio jedan od imama Irfan Malić koji je rekao da su vernici na miran i dostojanstven način izrazili poslušnost i ljubav prema proroku Muhamedu.

– Ono što su učinili novininari francuskog satiričnog magazina Šarli ebdo više govori o njima –  rekao je Malić i dodao je „savremena civilizacija u moralnom kolapsu, moralnoj i verskoj krizi”.

– Mi tuđe svetinje ne diramo, poštujemo i Isusa i Mojsija i sve ostale božje poslanike –  rekao je istakavši da su muslimanski vernici u Sandžaku osećali moralnu obavezu da danas izađu i kažu da bi svaki od njih dao život za Muhameda.

Malić tvrdi da se u Parizu dogodio atentat, a ne teroristički napad.„Muslimani nisu teroristi i islam nema veze sa terorizmom, mi smo protiv svakog terora, a za atentat u Parizu krivi su oni koji su naručili karikature, jer su uvredili 1,5 milijardi muslimana. Ako su dvojica ili trojica muslimana neprimereno reagovala, osudite ih, ali ne napadajte islam i muslimane jer tako možete dovesti sebe u problem. Ovo u Evropi neće tako lako proći, kao u Americi 11. septembar – rekao je Irfan Malić, imam Islamske zajednice u Srbiji. On je napomenuo da, kada na to reaguje jedan, dva ili tri, njima treba i suditi ako su, kako je rekao, krivi.
Nemojte, kazao je, kriviti islam i sve muslimane.loading...