Prvi čovek Zoo vrta na udaru gradske vlasti: Smenjuju Vuka Bojovića

Nakon što su se u beogradskom Zoo vrtu dogodila dva incidenta sa vukom, gradske vlasti planiraju da smene Vuka Bojovića.

Ivan Sočo, sekretar za poljoprivredu Beograda i odnedavno predsednik Skupštine Zoo vrta, sutra će sa gradskim čelnicima razgovarati o smeni Vuka Bojovića, prenosi “Blic”.

Gradska vlast, formalno, ima problema da smeni prvog čoveka zoo vrta, zbog čega će ga pozvati da sam podnese ostavku.

Prvi incident u beogradskom Zoo vrtu dogodio se 20. aprila, kada je vuk, kojeg je volonterka šetala na povocu, napao dvogodišnju devojčicu. Nekoliko nedelja posle toga, iz kaveza je pobegao jedan vuk, zbog čega gradska vlast razmišlja o Bojovićevoj smeni.

– Tačno je da ćemo se sastati i razmatrati rad zoo-vrta. Propusta je bilo, ali je neozbiljno da sada govorim o eventualnoj ostavci Bojovića kada sam tek pre nedelju dana postavljen na mesto direktorka Skupštine zoo-vrta – odgovara Sočo za list.

Nova vlast u gradu je otkrila brojne propuste u zoo-vrtu, od toga da ovo preduzeće ne izdaje fiskalne račune za karte do toga da nemaju tačan popis životinja, da se ne zna kako se kupuju životinje i hrana, te da čak ni kavezi nisu u vlasništvu zoo-vrta.

Interesantno je i da je Sočo u aferi s aflatoksinom smenjen sa mesta direktora Uprave za veterinu. Tada je rečeno i da je njegova smena dokaz da nema privilegovanih, ali se Sočo i nakon toga našao na mestu sekretara za poljoprivredu Beograda.

Ipak, vlast u Beogradu još nema nijednog kandidata koji bi mogao da zameni Bojovića a koji se iole razume u to kako zoo-vrt funkcioniše. Jedna od ideja je i da zoo-vrt pripoje gradskom javnom preduzeću “Beogradska tvrđava”, gde bi zamenik direktora tog preduzeća bio i direktor zoo-vrta. Međutim, postavlja se pitanje koliko bi i to rešenje bilo dobra zamena za Vuka koji je već 28 godina na čelu zoo-vrta.