Prvih 100 dana Vlade – Šta o radu ministara kaže Vučić?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u načelu zadovoljan radom svih ministara u prvih sto dana Vlade Srbije.

On je u intervjuu za sutrašnji broj nedeljnika NIN kazao da Vlada ostaje otvorena za kadrovska pojačanja i precizirao da je upražnjeno mesto ministra privrede veoma važno i da zato i ne žuri da ga popuni.

– Iskoristićemo dodatni rok od 15 dana da bismo izašli sa tim kandidatom u toku avgusta – rekao je Vučić i ocenio da će Srbija ovu godinu završiti u recesiji samo zbog poplava.

– Bez toga imali bismo rast BDP-a od 0,5 odsto u ovoj, izbornoj godini. Ovako, uz sve probleme, a pre svega u energetskom sektoru, verovatno ćemo imati pad od 0,4 odsto, ali već 2015, uprkos merama fiskalne konsolidacije, imaćemo rast od najmanje 1,5, a godinu dana kasnije možda i više od tri odsto – naveo je on.

Predsednik Vlade je podsetio da će na jesen, u septembru, biti donet rebalans budžeta za 2014. godinu.

Vučić je istakao da EPS nije na prodaju jer bi sada imao veoma nisku cenu, i da je cilj Vlade da nađe manjinskog strateškog partnera, ali da o tome nije bilo reči “ni sa Rusima, ni sa bilo kim drugim”.

Premijer je izrazio očekivanje da će Telekom Srbije biti privatizovan do juna 2015. i da će njegova cena biti viša od one koja je ponuđena Vladi Mirka Cvetkovića.

Kako piše NIN, Vučić je posredno potvrdio da se u oktobru može očekivati smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, za šta se zalaže i novi ministar finansija Dušan Vujović.

– Čak i da smo to uradili ranije, to ne bi bilo dovoljno bez drugih mera, onih šest tačaka o kojima svo vreme govorim. Računica Dušana Vujovića je da se smanjenjem plata i penzija za 10 odsto može uštedeti 515-520 miliona evra godišnje. Pa toliko ćemo da “pojedemo” kroz gubitke EPS-a ili Srbijagasa, ako ih ne reformišemo – poručio je Vučić.

Kako je najavio, zbog toga slede velike promene u javnim preduzećima.

“Ona najveća, osim Železnica Srbije, nismo ni pipnuli i to tek sledi, jer su potrebne još neke pripreme”.

Premijer očekuje da će sa šeikom Muhamedom uspeti da dogovori još jedan kredit od milijardu dolara za finansiranje manjka u državnoj kasi. Vučić je istakao da razlaz najpre sa Sašom Radulovićem, a potom i s Krstićem, nije poruka ekspertima da za njih nema mesta u vladi.

– Za Lazara ima mesta i dalje, a Radulović nije ekspert nego političar. On se sve vreme bavio političkom kampanjom, u sebi je video velikog lidera, izašao na političke tržište, igrao
političku utakmicu, izgubio i – kraj – istakao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije je izrazio snažno uverenje da će, bez obzira što je fiskalna konsolidacija odložena, Vlada Srbije sklopiti stend-baj aranžman sa MMF-om, čiju misiju očekuje u septembru. Upitan o reformi policije, naglasio je da se ona neće završiti na
smeni nekoliko načelnika.

– Ta reforma ide dubinski, temeljno i biće još smena. Svuda. Neki u policiji pomislili su da treba da budu estradne zvezde, da vode politiku zemlje i da ucenjuju političare i da rade šta god misle. Sa tom praksom je kraj. Policija treba da bude nevidljiva za običan
svet, a veoma vidljiva kriminalcima i da ih hapsi i goni. Da to bude jedini posao kojim se bavi, a ne politikom i mnogim drugim stvarima – naglasio je premijer.

Upitan da li su glavni partneri Srbije u svetu Rusija i Nemačka, za razliku od “četiri stuba” spoljne politike bivšeg predsednika Borisa Tadića, Vučić je za NIN istakao da je “Srbija na putu za EU, i to je stub srpske politike, a najmoćnija zemlja EU je Nemačka, zajedno sa Francuskom”.