Upisivanje osnovnih akademskih studija za mnoge je velika prekretnica u životu. Novi grad, novi ljudi, novi početak. Sve je novo i drugačije. Jedna životna odluka menja sve. Osim što se menjaju životne navike, menjamo se i mi sami. To najbolje znaju svi oni koji su otišli iz svog rodnog grada kako bi putem znanja stigli do boljih rezultata i uspeha.

 

Upisom na fakultet sve se menja. Nove svakodnevne obaveze, drugačiji način života, drugačiji ljudi, različite mogućnosti i različito snalaženje.

U prvoj godini fakulteta ne zna se šta teže pada, da li je to odlazak od kuće, snalažnje u velikom gradu ili sticanje znanja i polaganje ispita na fakultetu. Dok student pokušavaju da se naviknu na sve promene, stižu kolokvijumi, ispitni rokovi, ispiti, polaganja, padanja…

Mnogi se dovijaju na različite načine kako bi što pre očistili godinu i sve ispite položili. Brucoši se jedva odlučuju na razne manifetluke, pa im iznajmljivanje bubice za ispit ne pada na pamet, ali nije da nema onih kojima su bubice za ispit glavno pomoćno sredstvo tokom studiranja.

Naime, da li zbog stava profesora, straha da se ne padne godina ili zbog nesnalaženja, mnogim studentima ne pada na pamet da pokušaju da nauče i tako polože ispit, nego pokušavaju da to urade uz pomoć bubice za ispit. Studenti koji koriste bubice za ispit se najčešće osuđuju, a oni koje profesori primete moraju da snose određene sankcije.

Put do znanja i fakultetske diploma nije nimalo lak, ali ako je student rešen i zna čemu teži i koji cilj je sebi postavio, onda se brojne teškoće na tom putu prebrode i prevaziđu.

Jesu li puškice prošlost na fakultetu?

Da bi se lakše spremio ili položio neki kolokvijum ili ispit, često u pomoć priteknu i popularne puškice. Dok se neki studenti isključivo uzdaju u naučeno gradivo, i dalje ima onih koji rado pišu puškice. Iako se mili da su sa srednjom školom zavšeni i ovakvi načini prepisivanja, to baš i nije tačno. Mnogi studenti ih pišu, ali ih ne iskoriste, već im puškice služe kako bi bili smireni i sigurniji.

Danas su puškice pisane rukom sve manje popularne, jer je moderna tehnologija pravo čudo. Sve češće se skripte umanjuju, prebacuju u telefone, a iz telefona se prepisuje. Mogućnosti za prepisivanje i varanje na ispitima je sve više.

Međutim, u ovakvim stvarima samo oni koji su vešti i spretniji najčešće imaju uspeha, dok većina manje spretnih često bude uhvaćena i prinuđena da snosi određene posledice.

Veći “mangupi” na fakultetu koriste bežične bubice za ispit, jer misle da mogu da prevare profesore i asistente. Nekom to pođe za rukom, ali redovno neko zbog toga bude suspendovan na određeno vreme i samim tim gubi šansu da svoje studije završi u roku.

Zar onda nije bolje dobiti maker prelaznu ocenu učenjem, nego čekati da prođe vreme suspenzije pa da nastavite sa školovanjem? Razmislite o tome kada vam padne na pamet da iznajmite bubice za ispit.

U svakom slučaju, studentske muke su slatke i zato ne zaboravite da uživate u studentskim danima.loading...