Poslodavci su dužni da vode računa o zdravlju zaposlenih. Ako je temperatura viša od 36 stepeni, smatra se da su to nepovoljni uslovi za rad na otvorenom.

 

Mira Božić iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu apeluje na poslodavce da, ukoliko proces rada to dozvoljava, radnike u najtoplijem delu dana ne izlažu sunčevom zračenju, kao i da im se obezbede češće pauze i dovoljne količine vode.

Mira Božić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da je Vlada još pre nekoliko godina donela preporuku za rad na otvorenom u kojoj se navodi da poslodavci u vrelim danima ne izlažu radnike od 11 do 16 časova štetnom sunčevom zračenju.

– Na osnovu te preporuke Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je smernice za rad na otvorenom – kaže Božićeva.

Tvrdi da je poslodavac dužan da zaštiti zaposlene na otvorenom, pre svega kroz tehničke i organizacione mere.

– Potrebna je primena konkretnih mera i ako se ne može izbeći proces rada po najvišoj temperaturi onda obezbediti češće pauze, velike količine vode, kao i da se teški fizički poslovi obavljaju u delu dana kada je temperatura niža – objasnila je Božićeva.

Ukazala je da u slučaju da zaposleni smatraju da su im povređena prava u bezbednosti na radu mogu da se obrate inspektoratu za rad i ministarstvu.loading...