Rekonstrukcija Vlade bez SDS-a

Šef Poslaničke grupe opozicione Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić negirao je danas da će ta stranka učestvovati u rekonstrukciji Vlade Srbije koja se najavljuje za januar.

– Mi u stranci nismo razgovarali o tome. Koliko ja znam, nema nikakvih ponuda – kazao je Đurišić novinarima u Skupštini Srbije, naglašavajući da je stav SDS jasan od početka i da program Vlade nije dobar.

On je potvrdio da se razmišljalo o ulasku u vladu nakon izbora, ali da se od toga odustalo kada se videlo kakav je njen program, koji SDS nije pružao mogućnost da ostvari političke ciljeve zbog kojih postoji.

Đurišić je negirao da je SDS smetalo učešće Socijalističke partije Srbije u vladi, ističući da je smetnja bio program vlade.

– Ako postoji spremnost vladajuće većine, pre svega Srpske napredne stranke, kao najveće stranke, da promeni nešto u programu Vlade, onda možemo da razgovaramo da li bismo mi mogli da pomognemo u sprovođenju nekog boljeg program od ovoga koji trenutno postoji – kazao je šef Poslanickce grupe SDS.

On je podsetio da je i ranije bilo spekulacija o mogućem ulasku SDS u vladu, ali da se to pokazalo kao netačno, navodeći da će se i sada pokazati da priče o tome da će SDS ući u Vladu nisu tačne.

– Smatramo da bi najveći deo ministara u sadašnjem sazivu vlade trebalo da se promeni, jer su pokazli da nisu sposobni da rade svoj posao na način koji može da odgovori potrebama društva u ovom trenutku – kazao je Đurišić.

On je ocenio da će se rekonstrukcija vlade, o kojoj se priča, verovatno i ostvariti „na zimu, kada narod ima manje para zbog smanjenja plata i penzija i povećanja cena od 1. januara (2015)”.

– Zbog toga će Vlada Srbije u nedostatku bilo kakvih novih ideja da poboljša život građana da ponudi zabavu, a to je priča o rekonstrukciji –  dodao je šef Poslanicke grupe SDS.

Đurišić je dodao da vladajuće stranke, koje su na vlasti već tri godine, stalno ima rekonstrukcije. Prema njegovim rečima, i poslednji izbori su bili rekonstrukcija vlade, jer ništa nije bilo promenjeno osim mesta premijera i njegovog prvog potpredsednika.

– Potrošeno je 20 miliona evra samo da bi prvi potpredsednik postao premijer, a da premijer postane potpredsednik –  kazao je on i istakao da je to loše za Srbiju, jer ne dovodi do političke stabilnosti koja je važna za ekonomski razvoj i nove investicije u zemlji, što je izostalo zbog takvog vođenja politike.

Đurišić je naglasio da njegova stranka ne učestvuje i da neće učestvovati u vođenju politike na „tabloidan način”.