Svetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikovala je zavisnost od video-igrica kao vrstu bolesti i to će zvanično objaviti sredinom ove godine. Ova klasifikacija je još jedan pokazatelj da lekari, a posebno stručnjaci za mentalno zdravlje, to stanje sve više prepoznaju kao poremećaj.

 

Potreba za prekomernim igranjem igrica alarm je za roditelje da obrate pažnju – “navučenost” na igrice i internet može biti kobna po dete, jer igranje igrica može da izazove jednaku zavisnost kao i upotreba heroina i ostalih narkotika.

 – Ranije su pomoć tražili gejmeri od 16 do 26 godina, a danas su to deca koja idu u osnovnu školu, pa i u niže razrede. Ranije se zavisnost od igrica karakterisala kao muški problem, dok je sada procenat dečaka i devojčica koji od ovoga pate izjednačen, jer svi oni pripadaju generaciji koja raste sa internetom i telefon ne ispušta iz ruku – objašnjava za Kurir Milan Radovanović, defektolog iz savetovališta Entera.  

– Kockara ili narkomana je mnogo lakše lečiti nego zavisnika od igrica i interneta – navodi on.

Krivicu za ovakav problem najčešće snose roditelji jer nemaju dovoljno vremena za svoju decu i odmalena im daju mobilne telefone. Jedno od rešenja ovog problema leži u porodici.

– Svakodnevno dobijam pozive roditelja čija su deca zavisna od interneta i igrica, čak sam imao i ekstremne slučajeve dece od pet, šest godina. Ukoliko ih odvojite od toga, oni se ponašaju slično kao narkomani u krizi. Razdražljivi su, napeti, ne sarađuju, pate od nesanice, a dolazimo i do frapantne činjenice da ti mladi zavisnici odbijaju da idu u školu – kaže psihijatar dr Ivica Mladenović.

Dr Mladenović naglašava da roditelji često prave grešku jer nakon negodovanja deteta zbog oduzimanja telefona, kompjutera i tableta, ta tehnička sredstva ipak vrate deci:

– Njihova zavisnost dolazi do nivoa da im se tresu ruke, a čak su i životno ugroženi jer provode po 48 sati na internetu, ne unose hranu, tečnost, često zbog toga završavaju na Urgentnom. Vrlo je teško lečiti zavisnost od igrica – objašnjava dr Mladenović.

Posledice koje se mogu javiti su razne, od telesnih, kad im je zaista život ugrožen, preko poremećaja identiteta, depresije, histerije, vrištanja, plača, poremećaja ponašanja i ličnosti, do agresije i razdražljivosti. Jedan procenat njih, na sreću vrlo mali, može da sklizne i u ludilo i psihozu!

SIMPTOMI I POSLEDICE

– nesanica
– razdražljivost
– agresija
– neunošenje dovoljno hrane i tečnosti
– napuštanje škole
– poremećaj identiteta
– depresija
– poremećaj ponašanja
– problem u odnosima sa drugim ljudima
– plač
– histerija
– ludilo i psihoza

Najopasnije igre su:

1. PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS

2. FORTNITE

3. LEGUE OF LEGENDS

4. WORLD OF WARCRAFT

5. IGRE NA FEJSBUKUloading...