Od početka godine inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, ali nema podataka koliko je do sada njih kažnjeno.

 

– Od početka godine bilo je 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu. Nemamo izveštaj Prekršajnog suda koliko je do sada njih kažnjeno zbog toga, te ne možemo da vodimo tu vrstu evidencije – izjavio je pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović.

Prema njegovim rečima, prošle godine je inspekcija podnela 198 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

– Broj nevakcinisane dece je veći jer se dešava da jednu prijavu pišemo za roditelja koji nije vakcinisao dvoje i više dece – navodi Panajotović.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da nije cilj da se roditelji kažnjavaju, već da im se kroz razgovor objasni da je vakcinacija neophodna i da spašava živote.

On je rekao da su podaci o obuhvatu vakcinacijom u Srbiji zabrinjavajući, da mnogi roditelji računaju da „neće njihovo dete da se zarazi ako su druga deca vakcinisana”, te da ćemo pasti u zamku i dobiti epidemiju.

– Ovakav obuhvat MMR vakcinom kao što je u niškoj regiji (51 odsto), je visoko alarmantno da treba nešto preduzeti, a jedan od mogućnosti je da krenemo i po džepu ako nemamo dovoljno zdravstvene kulture – izjavio je Vicko.

Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena kazna za roditelje koji ne vakcinišu decu je od 30 do 150.000 dinara.