RTS otima televizore onima koji ne plate TV pretplatu

Svi građani će opet morati da plaćaju 500 dinara za TV pretplatu po cenu da im privatni izvršitelji zbog duga zaplenjuju imovinu.

Ovako će izgledati novi način naplate TV pretplate koji je osmišljen u Ministarstvu finansija. Kako će to u praksi funkcionisati otkriva sagovornik „Blica” iz resora koji vodi Lazar Krstić.

– Nova taksa za Javni servis počinje sa naplatom od 1. januara 2016. Do tada će se RTS finansirati iz budžeta i od sadašnje pretplate preko računa za struju. Nova taksa će se naplaćivati tako što RTS na 2,55 miliona domaćinstava u Srbiji koja imaju brojilo za struju svakog meseca slati račun sa uplatnicomod 500 dinara koja će morati da se plati – kaže sagovornik „Blica”.

Plaćanje pretplate za RTS, čije je ukidanje obećala SNS zahtev je i EU koja traži da se javni servis ne finansira iz budžeta.

– Odlučili smo se na uvođenje takse za RTS jer ovakav vid naplate oslobađa Javni servis sklapanja ugovora sa svakim korisnikom ponaosob. Dalje, taksa je „poreska kategorija” i RTS će imati pravo da prinudno naplati potraživanja, čak i da pleni imovinu onima koji je ne budu plaćali. I treće, novac od takse ide direktno RTS-u, a ne prvo EPS-u kao do sada – otkriva sagovornik.

Na pitanje kako će RTS pleniti imovinu od onih koji ne plate 500 dinara, funkcioner MInistarstva finansija kaže da će umesto njih to raditi „prinudni izvršitelji”.

– Ali, postoji problem. Usluga privatnih izvršitelja za svaki poseban slučaj naplaćuje se unapred. Tako da će se RTS-u realno isplatiti da juri one neplatiše koji više od godinu dana ne budu plaćali takse – kaže sagovornik.