SAMO U SRBIJI! Doktorki sude za uzimanje mita, a SNS je postavlja za direktorku

Dr Dijana Lazić Puškaš postavljena je na čelo Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju, iako se protiv nje već deset godina vodi postupak zbog primanja mita od 1.000 evra.

Kako “Blic” piše, dr Lazić je na ovu poziciju došla zahvaljujući novom suprugu, prof. dr Laslo Puškaša, koji se visoko kotira u Srpskoj naprednoj stranci u kojoj je i predsednik Saveta za nacionalne manjine.

I sama dr Lazić član je vladajuće partije, ali je pre toga promenila dve – bila je član JUL-a i Nove demokratije, čiji je predsednik bio Dušan Mihajlović.

Ona je dugi niz godina radila u Institutu za psihijatriju “Dr Laza Lazarević” kao načelnica Centra za urgentnu psihijatriju. Slučajnost ili ne, ali je upravo njen suprug, dr Puškaš, predsednik Upravnog odbora ove psihijatrijske ustanove.

Njenom uspehu u karijeri pomogla je i iznenadna bliskost sa predsedničkim parom Tomislavom i Dragicom Nikolić. U svojoj kancelariji u Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović” svuda po zidovima su zakačene slike dr Lazić sa bračnim parom Nikolić.

Postupak protiv dr Lazić vodi se pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, a kako “Blic” saznaje, njen slučaj će za dva meseca zastariti.

Naime, beogradska policija još 2004. godine privela je Dijanu Lazić zbog sumnje da je primila mito dok je još radila u “Lazi Lazarević”. U tom periodu ona je istovremeno radila i kao stalni sudski veštak neuropsihijatrijske struke. U tom svojstvu je dobila predmet u kome je, radi utvrđivanja ništavnosti ugovora o doživotnom izdržavanju, trebalo da veštači sposobnost rasuđivanja u trenutku pisanja ugovora.

Predujam troškova veštačenja oštećeni je bio uplatio na žiro račun suda. Lazićeva je, međutim, pozvala oštećenog da donese odgovarajuću dokumentaciju, i u razgovoru s njim rekla da taj posao zahteva veliki napor, da analize mora da radi i posle radnog vremena te da bi sve bilo valjano odrađeno i u njegovu korist, potrebno je da donese 1.000 evra.

Oštećeni joj je, prilikom jednog sastanka, ponudio 300 evra, s tim da ostatak da kasnije, što je Lazićeva odbila, a oštećeni je zatim slučaj prijavio policiji. Lazićeva uhapšena nakon što joj je oštećeni predao obeležen novac.

Kako je moguće da napreduje u karijeri dok se protiv nje vodi postupak za uzimanje mita, pitanje je na koje nismo mogli da dobijemo odgovor od dr Lazić. Samo nam je rečeno da ona trenutno ima velike zdravstvene probleme.

Vrtoglavi napredak
Inače, za vreme dok državno tužilaštvo protiv nje vodi neverovatno dug postupak od 10 godina, Lazićeva dobija zvanje redovnog profesora na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, a poslednjih 10 godina radi i kao predavač i mentor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Ona je još i profesor na Defektološkom fakultetu.