ŠAPUTANJE: Naježim se kad čujem “NEMA POSLA U SRBIJI!” Ima ga, ali PROBLEM JE U VAMA!

Šaputanje
Dnevno.rs/Kolaž

"Muka mi je više od razmaženih tatinih i maminih sinova i kćeri!"

 

Gde god da se osvrnete čujete iste rečenice – nema posla, ne mogu da nađem posao, niko neće da me zaposli, nema, nema ništa… I ne zavisi to ni od toga ko je na vlasti, budimo bar na tren realni. Isto se kuka i kad su na vrhu crveni i žuti i plavi i napredni i nazadni i svi živi. Kukamo – jer smo takvi!

Umemo da se vratimo u prošlost, tokom rasprava i diskusija, pa se osvrnemo na Milunku Savić, heroinu srpske vojske koja je radila kao čistačica posle rata… I onda kažemo kako je uprkos svemu ona ponosno obavljala i taj posao.

A mi, nama je sve teško.

Imam druga koji tako kuka kako ne može da nađe posao. Ima četrdesetak godina i živi sa tatom i mamom. Redovno izlazi, ganja klinke, nosi firmiranu odeću. Kaže da mu je ispod časti da radi negde za “bednih trista evra”.

I tako dolazimo do ključnog dela i glavnog problema – posla ima, ali vi svi sebe vidite kao prinčeve i princeze!

* Želite da podelite vašu priču/iskustvo sa svetom i da se za nju čuje? Pišite nam u inboks ili na mejl i rado ćemo objaviti vašu ispovest!  

Niste vi krivi, tako ste odgajani. Da vam majka dok je živa donosi supicu u šerpici i da vam tata ćuška u džep lovu za izlaske. Da sedite prepodne u kafiću, popodne u kladionici, a uveče u klubovima i splavovima i da sve vreme kukate kako u “jadnoj bednoj Srbiji za vas nema posla i niko vas ne poštuje”.

Razumem vas, odista – najlakše je kukati. Nije neki napor, nema posledica, možda se neko i sažali ili se složi sa vama pa možete da jaučete i maučete u duetu.

Hoćete da vam otkrijem tajnu? I to za džabe, ne naplaćujem to veliko otkrovenje.

POSLA IMA, ALI VI STE PROBLEM!

Da krenete da, na primer, čistite stanove – i to svaki drugi dan po jedan stan – vi imate mesečno 15 slobodnih dana i, ako uzmemo da po stanu uzimate bar 20 evra, dobri ste na kraju meseca 300 evra.

Mnogi megamarketi stalno traže radnike.

 

Kafići traže radnike.

Mnogo firmi traži radnike, ali to bi značilo da morate da progutate knedlu, da stanete na loptu i razumno odlučite da li vam je prioritet da zaradite svoj dinar ili da držite do toga da je za vas samo kraljevski tron i ništa drugo.

 

Kome je novac zaista potreban on nađe posao.

Kome nije – on nađe žrtvu kojoj će kukati kako posla nema.

 

Pa vi vidite šta vam je bolje.loading...