PISMO KOJE BI TREBALO DA VIDI SVAKI RODITELJ: “U svetu punom Kardašijanki učite ćerku da bude kao ONA”

Sara Konor i Kim Kardašijan
Dnevno.rs/Kolaž

"Ovo je najbolji savet koji možemo dati svojim ćerkicama."

 

Oduvek sam tvrdila da je u vaspitavanju dece najbitnije kakvi im se uzori serviraju u prvim godinama života. Kakvim ih okružite pričama, knjigama, serijama, filmovima… kakvu im puštate muziku i kako se pred njima ponašate. Od toga zavisi kakav ćete “finalni proizvod” dobiti i kako će vaše dete prolaziti kroz život.

S tim u vezi, nedavno sam videla motivacioni poster koji bi trebalo predstaviti svim roditeljima koji imaju ćerkice. Na fantastičnoj slici ispisano je sledeće:

U SVETU PUNOM KARDAŠIJANKI, TI BUDI SARA KONOR!

I, zaista, mislim da je to najbolji savet koji danas možemo dati svojim ćerkama.

 

Današnjica nam je ispunjena (čak i preliva) “kopipejstovanim devojkama”. One imaju iste obrve – razlika je samo da li podsećaju na čokoladne bananice ili imaju pravouglo štikliranje iznad očiju.

Oči su im uokvirene svilenim gustim trepavicama od kojih često jedva trepću pa izgledaju pospano, drogirano ili kao da su, ne-daj-bože, zalepile neke insekte na kapke. Usne su deformisano preuveličane, a kad im se kolageni i ostali fileri ispremeštaju te “senzualne” usne postanu grbave i nalik srpskim putevima.

“Kopipejstovane devojke”, dalje, imaju obline urađene kod istog estetskog hirurga, krivine na njihovim telima potpuno su jednake i nimalo prirodne. A kosa… ona je dugačka i divna ali, nažalost, nadograđena i to prilično loše jer čim se malo zagledate primetićete klipse kojima su nakačene na prirodnu – retku i slabu kosicu.

Po nepisanom pravilu ubeđene su da su najlepše na svetu i da kao takve imaju prava da gaze sve i svakoga u svojoj okolini. Vaspitane su tako da smatraju da svi treba da im služe i da ih dvore i na ivici su srčanog udara kad nalete na prepreku koja neće da se samoukloni pred njihovom gracioznom pojavom.

Te iste devojke su tatine i mamine princeze – mada češće bivaju princeze starijih i moćnijih muškaraca (i to onih koji raspolažu lošim, nezakonitim moćima). One su naviknute na obasipanje poklonima koji su samo i uvek skupoceni, jer oni jeftiniji kod njih ne prolaze – čak ih žestoko rastužuju.

 

Za to vreme postoji i ona snažna manjina. Devojke koje su odgajane baš kao Sara Dženet Konor. Jeste da je reč o izmišljenom liku iz filmova o Terminatoru, ali ona će zauvek ostati upisana u istoriju kinematografije kao heroina koju ništa nije moglo da spreči da se bori i izbori sa svim pošastima. Pa čak i sa robotima!

Nalik njoj, imamo malobrojne (bar za sad) devojčice i devojke koje ne očekuju sve na tacni. Njih su roditelji naučili tome šta je život i kakav ume da bude i, iako ih vole najviše na svetu, podigli su ih tako da u svakom trenutku budu spremne na to da mogu da ostanu same i da moraju da znaju šta rade i kako da se sačuvaju. Sebe i one do kojima im je stalo. To su, znate, one devojke koje nemarno vežu punđu pa rade honorarno i po dva-tri posla i to teška, jer ne žele svoje telo da daju i da dele da bi na taj način zaradile koji dinar.

To su one devojčice, devojke i žene koje se ne kikoću na glupe šale kriminalaca u pokušaju, zvezda i zvezdica, već se od srca smeju na genijalne fore momaka do kojih im je zaista stalo. One su te koje će umeti da skuvaju, ali i da nešto poprave, naprave, osmisle. Tu su kad nekoga nešto zaboli, tu su da pomognu, tu su da reše problem.

I ma koliko da im je kosa neuredna, a majica isprljana od motornog ulja, one će samo puhnuti da sklone šišku sa čela i nastaviće vredno da rade – svesne toga da svakim svojim korakom služe na ponos svojoj porodici i prijateljima.

Zato je najbolje da ovaj poster odštampate i da ga držite iznad kolevke svoje novorođene ćerke, iz dana u dan se trudeći da ne podignete kopipejst, nego jedinstvenu i žestoku mladu damu koja ume da se bori za sebe – i za sve oko sebe!