Savetnika predsednika Nikolića čeka poziv policije: Mikić uskoro na saslušanju

Ako je savetnik predsednika Predrag Mikić vršio pritisak na direktorku Agencije za privatizaciju Vidu Uzelac, odgovaraće za to po zakonu, saznajemo u tužilaštvu.

U tužilaštvu, međutim, nisu želeli da iznose detalje da li su već naložili policiji da sasluša Predraga Mikića, navodeći da je istražni postupak službena tajna. Više javno tužilaštvo saslušalo je Vidu Uzelac o pritiscima od februara do maja ove godine, koje je prijavila 11. aprila. Službena tajna su i navodi koje je Uzelac iznela u tužilaštvu, jer bi, kako nam je rečeno, njihovo objavljivanje moglo da ugrozi istražni postupak koji je u toku.

Republičko javno tužilaštvo je predmet prosledilo Višem javnom tužilaštvu 28. aprila koje je reagovalo nakon pisanja “Blica” o pritiscima Mikića.

Vida Uzelac je protiv Mikića podnela i prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije zbog “nedozvoljenog uticaja” koji je vršio na nju.

Agencija je, prema zakonu, dužna da o prijavi funkcionera na koga je vršen nedozvoljeni uticaj obavesti nadležni organ radi pokretanja disciplinskog, prekršajnog i krivičnog postupka. Zakonom je utvrđeno i da je nadležni organ, u ovom slučaju Predsedništvo Srbije, dužan da u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja obavesti Agenciju o preduzetim merama. Međutim, predsednik Tomislav Nikolić je saopštenjem za javnost već stao na stranu svog savetnika.

Mikić je ucenjivao Vidu Uzelac tražeći da po ubrzanom postupku proda “Radničko prihvatilište” njegovom sinu Žarku. Mikić je direktorku Agencije za privatizaciju tim povodom zvao u Predsedništvo gde joj je rekao da je reč o temi za koju je lično zainteresovan.