SEKS KAO PREDAH NA POSLU: Onima koji su uhvaćeni sledi GOLGOTA, ali Zakon je na strani LJUBAVNIKA!

posao
pixabay.com

Zakon o radu ne uključuje sankcije za seksualni čin u radno vreme, a svaki jedanaesti zaposleni u Srbiji tvrdi da ima seksualne odnose na poslu.

 

Vest o medicinskoj sestri koja je prošle nedelje na radnom mestu vodila ljubav sa svojim partnerom, izazvala je na stotine komentara širom srpske internet zajednice. Dok se jedni otvoreno zalažu za linč, pitajući se “ko zna šta se radi u noćnim smenama po bolnicama”, drugi je brane tvrdnjama “o licemerju sistema”, s obzirom na to da se, kako kažu “ćuti na uzimanje mita od pacijenata, nedostatak lekova, česte pauze…”

Da nje slučaj nije usamljen, ne samo na našim prostorima, svedoče i mnoga istraživanja, ankete, ali i nedavna inicijativa švedskog socijaldemokrate da se uvede pauza od sat vremena za seks! Tako je nedavno istraživanje jedne naše marketinške agencije pokazalo da svaki jedanaesti zaposleni koristi radno vreme za upražnjavanje seksa, pišu Novosti

Takođe, prema ovom istraživanju nije mali broj i onih koji se samozadovoljavaju za vreme radnog vremena, pa je tako pet odsto žena priznalo šta radi iza zatvorenih vrata, kao i 13 odsto muškaraca.

Rezultati druge analize portala Moj Posao potvrdili su da je četvrtina ispitanika imala seksualne odnose u prostorijama firme u kojoj rade! Njih 50 odsto praktikovalo je seks u svojoj kancelariji, 31 odsto imalo je odnose u ostavi, a 30 odsto u toaletu. U tuđoj kancelariji seksualne odnose je imalo 16 odsto ispitanika, a 25 odsto u sobi za sastanke.

Statistika i anonimni odgovori, nešto su, ipak, posve drugo od posledica koje slede za “in flagrante”!

 – Opravdano je da postoji pauza na svakom radnom mestu, a kako će ko da je koristi, niko ne treba da se meša. Ovaj događaj u leskovačkoj bolnici pratilo je niz ružnih insinuacija, čaršijskog prepričavanja, a suština je jednostavna. Naravno da je reč o prekršaju. I svaka radna organizacija ima svoje pravilnike ponašanja i postupanja u slučaju kršenja tog pravlnika. Svakako da su sankcije za takvo ponašanje neminovne, bilo da je reč o opomeni, upozorenju, premeštaju na drugo radno mesto, suspenziji ili otkazu. Prekršaj se kažnjava. Ono što ovom prekršaju daje posebnu dozu zanimljivosti je što je u pitanju seks, koji je inače intimna, privatna stvar – kaže psihoterapeut, profesorka dr Nevena Čalovska-Hercog.

Dodatan problem je, dodaje dr Čalovska, što ceo događaj prati gomila ružnih stereotipa o medicinskim sestrama i lekarima. Uz sve to, dešava se u malom gradu.

– U svakom slučaju, u pitanju je zdravstvena ustanova i ako gledamo iz ugla pacijenata, ne bi nam bilo prijatno da medicinsko osoblje gleda TV, igra igrice, ili ima seks u radno vreme, dok ležimo u bolesničkoj postelji. Zdravstveno osoblje je tamo zbog nas i to je najvažnije – objašnjava ona.

Zakon o radu nije jasno određen i ostavlja poslodavcima mogućnost da sami urede odnos prema kršenju pravila ponašanja.

– Nedolično ponašanje zaposlenih za posledicu može imati otkaz, ako se proceni da kvari ugled firme. Svaka firma mora da ima kodeks prihvatljivog ponašanja. U državnim, zaposleni imaju još veću odgovornost, nego u privatnim preduzećima. Društvene ustanove moraju biti društveno odgovorne i na usluzi svojim građanima koji ih puneći budžet i izdržavaju. Zato je po mom i profesionanom i ličnom mišljenju i sporan čin u leskovačkoj bolnici nedopustiv. Isto mislim i o drugim prestupima. Svako nepropisno ponašanje utiče na efikasnost i treba da bude kažnjeno – kaže profesor radnog prava Vlada Marinković.

Potreba da se od rada predahne uz seks, nije neuobičajena pojava u svetu. Švedska je pre nekoliko meseci bila na ivici da postane prva zemlja koja uvodi pauze za seks na radnom mestu posle predloga gradskog odbornika Overtornea, Pera Erika Muskosa, socijaldemokrate. Ipak, ovaj predlog, koji bi po mnogim Skandinavcima moga da bude i “zamena za topli obrok”, je odbijen, ali ostao je vrlo popularan i zapažen.

– Postoje studije koje pokazuju da je seks koristan. Ovo će pomoći da se poboljšaju porodični odnosi i produktivnost na poslu. Ovakve pauze popravile bi negativne demografske trendove. Jasno je da neće svi otići i upražnjavati seks, neko će otići i u šetnju – objašnjava Muskos.