‘Seks za početnike’ kreće u osnovnim školama u Vojvodini

Preko milion dinara obezbeđeno je za realizaciju projekta 'Seks za početnike' u 20 osnovnih škola širom Vojvodine. Pokrajinska sekretarka Vojvodine za sport i omladinu, Marinika Tepić, rekla je da je ovo prirodan nastavak pilot-projekta 'Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju' koji je pokrenut pre dve godine, a sada se realizuje u 66 srednjih škola širom Vojvodine.

Projekat seksualnog obrazovanja će se realizovati kroz niz radionica koje će držati autorka knjige „Seks za početnike” Jasminka Petrović i psihološkinja Ivana Lukić. Marinika je dodala da je ovaj projekt važan jer se granica upoznavanja tinejdžera sa seksualnom problematikom – seksualnim odnosima, reproduktivnim zdravljem, higijenom tela i prevencijom polno prenosivih bolesti drastično pomerila naniže i to na niži osnovnoškolski uzrast.

– Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se čak od četvrte godine predškolskog uzrasta deca upoznaju sa sadržajima vezanim za seksualnu problematiku, naravno shodno njihovom poimanju sveta u tom trenutku, pre svega da steknu elementarna znanja o svom individualnom biću, pa onda u odnosu na prijatelje, drugare i vršnjake iz grupe – navela je Tepićeva.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu će na proleće sačiniti uporednu analizu o tome koliko se odmaklo sa realizacijom programa seksualnog vaspitanja u srednjim školama.

– Verujem da smo na dobrom putu sa realizacijom našeg programa, o čemu svakako svedoči i veliki broj škola koje su se do sada uključile. To je, sigurna sam dobar argument, da se, kada se predlog o uvođenju seksualnog vaspitanja u redovno obrazovanje nađe na dnevnom redu, poslanici zamisle nad ovom inicijativom i da je podrže – kazala je Marinika Tepić.
Interesovanje dece, roditelja i nastavnika za ovaj projekat je izuzetno veliko

Autorka knjige „Seks za početnike” i jedan od predavača u okviru projekta „Zlatni most” Jasminka Petrović navela je da je ideja projekta da se uspostavi komunikacija između dece i roditelja, jer dečji svet zapravo čine porodica i škola.

– Važno je da deca mogu sa roditeljima i nastavnicima da razgovaraju o različitim temama koje obradimo na radionicama i nakon što se projekat završi – kazala je Jasminka Petrović i navela da je interesovanje ne samo dece, nego i roditelja i nastavnika, za radionice bilo veoma veliko, što ohrabruje da pitanja u vezi sa seksualnim vaspitanjem nisu više tabu tema kako što su do sada bila.

Radionice su do sada održane u Zrenjaninu i Kikindi, a u narednom periodu biće održane u još petnaestak gradova širom Vojvodine.