Selaković ‘gurao’ svoje pomoćnike na funkcije: Hoće li ga smeniti?

Agencija za borbu protiv korupcije zahteva smenu ministra pravde NIkole Selakovića, zbog toga što je, kako je utvrđeno, 2013. godine bio u sukobu interesa.

Agencija za borbu protiv korupcije predložiće smenu ministra pravde Srbije Nikole Selakovića jer je 2013. godine bio u sukobu interesa, saznaje dnevni list „Politika”.

Kako piše taj list, utvrđeno je da je ministar kao član Državnog veća tužilaca (DVT) i Visokog saveta sudstva (VSS) glasao da se njegovi pomoćnici Radomir Ilić i Mirjana Mihajlović izaberu za zamenika tužioca, odnosno sudiju za prekršaje.

Agencija je odluku donela po prijavi koju je u aprilu ove godine podnelo Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, a utvrđeno je da je ministar pravde postupao suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Na ovaj način ministar pravde Nikola Selaković pogodovao je navedenim osobama i doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, a da o sumnji u postojanje sukoba interesa koji je imao u konkretnim slučajevima nije pismeno obavesio agenciju. Zbog toga mu je na osnovu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije”, piše u rešenju agencije, a prenosi “Politika”.

I sam ministar pravde Nikola Selaković oglasio se danas povodom ovog saopštenja.

– Poštujem zakone svoje države i poštovaću svaku zakonitu odluku njenih organa. Ali ne volim kada mi pridike o zakonitosti drže oni kojima su ruke duboko u medu. Oni kod kojih se zakon može primenjivati na ovakav ili onakav način, koji zakon retko kada primenjuju dosledno, a naročito onda kada je morao da bude primenjen – kaže Selaković za „Blic”.

On je kazao i da po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, ovakvi postupci se vode tajno, jer dovode u sumnju integritet ličnosti i narušavanje nečijeg ugleda, pre donošenja konačne pravosnažne odluke, te svako objavljivanje detalja postupka, predstavlja direktno kršenje zakona, precizirao je ministar pravde.loading...