‘Šešelj će biti mentalni problem za vlast u Srbiji’

Analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je danas da je sigurno da će povratak Vojislava Šešelja iz Haga imati značajan uticaj na srpsku političku scenu.

– Sam cilj rušenja vlasti deluje preambiciozno i preoptimištički s obzirom na sve što se izdešavalo i na poodmakle društvene procese u Srbiji tokom njegovog odsustva, pogotovo ako ništa ne bude promenio u nastupu u odnosu na ono vreme kada je vladao domaćom poltičkom i medijskom scenom – kazao je Vukandinović.

Prema njegovim rečima, Šešelj teško da će postići svoj ambiciozni cilj ako ne prilagodi bar delimično nastup, tehniku i metode delovanja, uključujući i otvorenost prema nekim vrstama ukrupnjavanja snaga.

Vukadinović je dodao da će Šešeljev povratak sigrno doprineti promenama i turbulencijama na političkoj sceni.

Kako je naveo, povratak Šešelja je realno značajan događaj za srpsku političku scenu, i nesumnjivo će imati značajan uticaj na nju.

Mnoge stvari će biti drugačije, makar što se tiče dinamike, ali, i kada se uzme u obizir njegovo zdravstveno stanje, pitanje je šta može da učini u krajnjem cilju rušenja vlasti, rekao je Vukadinović.

On je izrazio uverenje da će Šešeljev povratak prestavljati psihološki – mentalni problem za njegove dojučerašnje saradnike koji su danas na čelnim pozicijama.

Vukadinović je naveo da se sada postavlja i pitanje koliko Šešelj može da pomogne stranci koja se nalazi u stanju kliničke smrti i dodao da je sigurno da će povratak lidera radikala sigurno doneti impuls i nadu stranci i stranačkim kolegama koji su mu ostali verni.

Šešelj je danas po dolasku u Beograd izjavio da želi da što pre obori vlast Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, koje je nazvao izdajnicima.

Haški tribunal odobrio je prošle sedmice privremeno oslobađanje lidera radikala Vojislava Šešelja iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi mogao da nastavi lečenje u Beogradu.

Šešelj je bio u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega obelodanjena optužnica za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Nakon suđenja koje je počelo u jesen 2007, presuda je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013, ali je to odloženo nakon što je Tribunal usvojio Šešeljev zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog pristrasnosti.

Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga sa predmetom, a predsednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine nakon čega će početi većanje sudija o presudi Šešelju.