Šešelj najavio: Kućni pritvor ne dolazi u obzir

Komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da će u njegovom slučaju biti primenjen zakon Srbije i međunarodno pravo, Šešelj je rekao da "primena zakona podrazumeva da će se povesti sudski postupak", dodajući da će pred sudijom imati pravo da se izjasni o tome i da iznese svoje kontraargumente.

 

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da u njegovom slučaju “jednostavno ne dolazi u obzir nikakav kućni pritvor” pred eventualno izručenje Haškom tribunalu.

– Mera kućnog pritvora po našem pravnom sistemu ne može se ni izreći bez saglasnosti onoga kome se izriče i kod nas je kućni pritvor samo moguća zamena za zatvorski pritvor – rekao je Šešelj na konferenciji za novinare komentarišući napise u medijima da postoji mogućnost da bude poslat u kućni pritvor dok vlast ne razmisli o mogućnosti njegovog slanja u Hag.

– Ja sam prošlog leta odbio da se vratim iz Haga kada su mi kao jedan od uslova postavljali kućni pritvor – kazao je Šešelj.

Na pitanje novinara da li ga je neko kontaktirao povodom eventualnog povratka u Hag, Šešelj je rekao da ga niko nije kontaktirao, a da bi zvanično po zakonu mogao da ga pozove samo sud.

Komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da će u njegovom slučaju biti primenjen zakon Srbije i međunarodno pravo, Šešelj je rekao da “primena zakona podrazumeva da će se povesti sudski postupak”, dodajući da će pred sudijom imati pravo da se izjasni o tome i da iznese svoje kontraargumente.

– U toku izjašnjavanja ću dokazivati da se mojom eventualnom isporukom narušava suverenitet Republike Srbije jer je Haški tribunal za ovih 12 godina flagrantno kršio moje pravo na pravično suđenje, a pogotovo moje pravo na suđenje u razumnom roku –  kazao je Šešelj.

– Tamo sam bio već 12 godina i svako zna da su mi kršena ta prava i onaj ko bi u tom slučaju sarađivao sa Haškim tribunalom priključio bi se rušenju pravnog sistema Srbije – rekao je Šešelj.

Na konferenciji za novinare je najavljeno da će SRS u subotu, 30. maja održati svoj deveti Otadžbinski kongres na kojem će učestvovati 653 delegata i oko 1.500 gostiju, a ceo rad Kongresa biće otvoren za javnost.

– SRS je već druga po snazi politička partija u Srbiji a nadamo se u dogledno vreme da ćemo biti najjači – rekao je Šešelj.loading...