Šešelj poručio: U Srbiju dolazim da se svetim!

'Ako i dođem u Srbiju, neću se baviti svojim lečenjem, već ću sve snage usmeriti na osvetu' poručio je Vojislav Šešelj našim diplomatama juče u Haškom tribunalu.

Na taj način je, kako saznaje “Blic” u diplomatskim krugovima u Hagu, reagovao lider SRS čim je čuo informaciju da bi mogao da bude pušten na privremenu slobodu.

Uz ovu pretnju Šešelj je, kako saznajemo, rekao i da neće prihvatiti ničije garancije niti bilo kakva uslovljavanja. Jedino što ga je zanimalo jeste da ga Tribunal oslobodi i pusti kući.

Privremeno veće Haškog tribunala donelo je večeras odluku da se Šešelj pusti na privremenu slobodu.

U podnesku Tribunala navedeno je da je Sudsko veće na sopstvenu inicijativu i iz humanitarnih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, “imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbeglo najgore”, naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu.

Ta odluka bi, kako je navedeno u podnesku, trebalo da omogući Šešelju lekarsku negu “u najadekvatnijem mogućem okruženju”, a Veće je, takođe dodalo, da, s obzirom na okolnosti, nije neophodan pristanak optuženog.
Istovremeno, zaštita svedoka i integritet postupka moraju biti garantovani, naglasilo je Sudsko veće.

Veće je, kako piše u podnesku, nedavno razmatralo mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, ali je moralo da prekine tu inicijativu, jer još nisu bili ispunjeni uslovi koje je nametnulo Veće.

Vlada Srbije juče je dostavila Haškom tribunalu uslovne garancije za puštanje Šešelja.
Sudsko veće, koje je, u međuvremenu, dobilo i dodatne informacije o pogoršanju zdravlja optuženog, zaključilo je da će Šešelj poštovati uslove – da ne utiče na svedoke i žrtve i da će se pojaviti pred Tribunalom kada mu to bude naloženo.