Sindikati: ‘Izmene Zakona o radu donose se hajdučki, borićemo se do poslednjeg’

Dva reprerezentativna sindikata - Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni geranski sindikati 'Nezavisnost' sutra će u centru Beograda početi protest protiv izmena Zakona o radu i Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik S S S S Ljubisav Orbović je rekao da iza sindikata ne stoji nijedna politička partija, već se isključivo radi o borbi za prava radnika i sindikalna prava koji su ugroženi izmenama dva zakona. Orbović je rekao da ne može da shvati najave vladajuće stranke o organizvanju kontramitinga na sindikalne proteste, slanju policije da kontroliše po firmama ko će protestovati, kao ni “bljuvotine po medijama” o sindikalnim vođama.

– Da li je to demokratija? – zapitao je Orbović, ističući da sindikati nikada nisu bili agresivni.

Predsdnik UGS “Nezavosnost” Branislav Čanak je, povodom pretnji Vlade Srbije i najava kontramitinga, rekao da će sindikati na sve pritiske “odgovriti dvostruko”.

Istakao je da su od Američke privredne komore i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta zatraažili da upozore premijera Vučića da se “ne igra” zapaljivim izjavama i pretnjama. Čanak je ocenio da se izmene Zakona o radu “donose hajdučki” i najvio da će se sindikati protiv toga “boriti do poslednjeg”.

„Bijemo se dok nas ima. Ukoliko budu prljavi uzvratićemo istom merom”. Dva reprezetatnivna sindikata će sutra na Trgu Nikole Pašića, ispred Doma sindikata postaviit šatore, i tokom protesta razgovarati s građanima i prikuplati potpise za zahtev Skupštini Srbije da ne usvaja izmene zakona o radu i o PIO. Orbović je rekao da očekiuje da će vrlo brzo sakupiti 500.000 potpisa, iako je za zahtev potrebno 100.000 potpisa. Prvog dana će demonstrirati radnici preduzeća u restruriranju, a za četvrtak je planiran veći, centralni portest u Beogradu. Orbović je istakao da cilj sindikata nije zaustavljanje reformi, već
bolji zakoni koji se tiču radnika i penzionera.

˜– Mi političkih namera nemamo, i ni do sada nismo prihvatali bilo kakve nagodbe s politickim strankama, iako su ih nudili – rekao je on.

Orbović je ocenio da su socijani parntetri bili relativno blizu postizanja dogovora o izmeni Zakona o radu “o onome što je dogovoreno sa premijerom Aleksandrom Vučićem”, ali Vlada nije poštovala dogovor.

Po njegovim rečima, ako budu usvojene izmene Zakona o radu koje je predložila Vlada Srbije, smanjice se plate svih zaposlenil, kao i otpremnine za odlazak u penziju i nadknada za smenski rad. Orbović i Čanak kritikovali su što se zakoni menjaju bez javne rasprave, a Čanak ocenio da pri izmeni dva zakona, važna za sve građane Srbije, “ima dosta cirkusa”, i ukazao da će ti zakoni pogoršati položaj zaposlenih i penzionera.

– Mi smo svi superbedni, a sa ovim (zakonima) ćemo biti još veći bednici – rekao je on.