Situacija u Šapcu kritična: Gradu preti epidemija

Štab za vanredne situacije u Šapcu obavestio je danas građane da je zbog najezde insekata i opasnosti od očekivane najezde glodara stanje na području grada kritično, dok se epidemiološka situacija ocenjuje pretećom.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje, republičke sanitarne inspekcije i Veterinarskog instituta u Šapcu upozorili su na opasnost od pojave groznice Zapadnog Nila, čiji su prenosioci komarci, a koja je na ovom prostoru bila prisutna i u redovnim uslovima.

Takoe, upozoravaju i na opasnost od leptospiroze koju prenose glodari.
Štab je gradskim komunalnim službama naložio da ponove akciju uništavanja insekata sa zemlje i iz vazduha, jer akcija koja je obavljena prošle sedmice nije bila uspešna.

Sistemska deratizacija nije rađena najmanje poslednjih pet godina, pa bi trebalo preduzeti mere na organizovanju akcije širih razmera.
Ekipe šabačke “Elektrodistribicije” su na terenu i rade na priključenju svih objekata gde su se stekli uslovi.

Štab još jednom poziva građane i preduzetnike, koji su u prilici da pomognu u nabavci nameštaja, neophodnom stanovnicima sela oridskog basena kako bi se vratili u svoje domove. Svi koji mogu i žele da pomognu mogu se javiti na telefon 015/346-606, navodi se u saopštenju komandanta Štaba za vanredne situacije Šapca Bobana Birmančevića.