SKANDAL: Putnici satima idu od prelaza do prelaza, ne mogu da uđu u Hrvatsku, a kada uđu, ne mogu dalje dok ne plate!

Carinici sa hrvatske strane granice rano jutros nisu pustili kombi 'Gea tursa' da nastavi put ka Zagrebu, zato što prevoznik nema međunarodnu dozvolu za prevoz putnika, ali u agenciji tvrde da je reč o namernom 'reketiranju' i iživljavanju drumske hajdučije.

Našoj redakciji stigla je dojava da „Gea tursu” iz Beograda, zbog nelegalnog poslovanja rano jutros nije dozvoljen ulazak u Hrvatsku, ali vozača to nije sprečilo da se zaputi na drugi, ali i treći granični prelaz. Ovo inače nije prvi put da pomenuti prevoznik ima problem na graničnim prelazima.

– U ovom momentu, jedan kombi „Gea tursa” koji je krenuo jutros za Zagreb, nije ušao u Hrvatsku, zato što su na granici ustanovili da su nelegalni papiri… Ali, to nije kraj – vozač je potom dobio direktivu da se okrene, i krene na bosansku granicu (što znači da je to u startu kašnjenje od 3 sata, možda i 3 i po). Onda ih nisu pustili na BiH granici iz istog razloga, pa su sad okrenuli na Tovarnik… – javljeno je našoj novinarki od strane od ranije oštećene putnice.

Ona je rekla kako se u pomenutom kombiju nalazi njen kolega, koji je imao važan sastanak u Zagrebu koji je bio zakazan za podne.

– Zamolio sam agenciju neposredno pred put da, ukoliko iz bilo kog razloga nisu sigurni da mogu da stignu od pola šest iz Beograda do Zagreba u podne, da mi to i kažu, jer bi u tom slučaju, krenuo redovnim, noćnim autobusom. Oni su tvrdili da ne postoji nikakav problem, mađutim, ja nisam stigao na sastanak, a što je još gore, ne znam ni gde ću noćas da spavam, pošto mi je sastanak pomeren za sutra! – kaže za Dnevno.rs Dušan Vesić, naš kolega novinar, autor Rockovnika i filma o grupi EKV.

Inače, Dušan i dalje nije stigao u Zagreb, posle punih 12 sati puta!

– Upravo je vozač zaustavio kombi, nekih 30 kilometara od Zagreba, i rekao da ne idemo dalje dok mu ne platimo! Pritom, i da mu platimo, pitanje je da li će nas i u tom slučaju izbaciti napolje? – revoltiran je Vesić, koji dodaje da će ga ovaj ceh koštati bar 120 evra, pošto sada mora da nađe i prenoćište u Zagrebu.

U „Gea tursu” javila se službenica koja je pokušala da nas odbije obrazloženjem „ja ne znam šta da vam kažem”, a posle objašnjenja da će cela priča sa njenom izjavom ili bez nje, izaći u medijima, povezala nas je sa Željkom Matijevićem, koji je ovlašćen da daje izjave za „Gea turs”.

– Gospođo, šta vi hoćete, trošite moje vreme! Moram da spasavam ljude!

– Ali, kakav je to način da se kombi zaustavi i da ne ide dalje dok  mu se ne plati?

– Mi smo jutros došli u Sremsku Raču i ja sam putnicima rekao da ko neće da plati, može sa mnom da se vozi nazad za Beograd. Što vaš kolega nije pošao sa mnom? Dvoje ljudi je pošlo. Sad neće da plati? E pa, ja nemam šta sa vama da pričam!

Kažite mi samo kako smete da radite to? Ovo je 21. vek a vi držite ljude zatvorene u kombiju?

– Kako neko sme da se vozi a da ne plati?– bio je ekstremno drzak i bezobrazan gorepomenuti gospodin i spustio slušalicu.

 

Redakcija Dnevno.rs kontaktirala je ranije danas „Gea turs” povodom problema koji se ponavlja godinama unazad, skoro svakodnevno.

– Znamo da se to dešava. Pre 17 dana sam ja bila kod načelnika inspektorata u Zagrebu, sreća je bila pa smo mogli da zakažemo sastanak. Nama je rečeno da je problem u tome što je država Srbija prepisala zakon od države Jugoslavije iz 1966.-1967. godine, koja više ne postoji. S obzirom na to da je država Hrvatska ušla u Evropsku uniju i da je potpisnica Evropskog zakona, dešava se problem. Mi vozimo i u druge zemlje koje su odavno ušle u Evropsku uniju, poput Mađarske, Grčke, Rumunije… pa tamo nemamo problem – rečeno je za portal Dnevno.rs u „Gea tursu”.

Našoj redakciji, ali i široj javnosti je poznato da je pomenuti prevoznik imao probleme i na drugim prelazima, o čemu je, 2012. godine pisao i „Telegraf.rs”. Izgleda da su zaposleni u ovoj agenciji zaboravili taj podatak?

„Gea turs” više od sedam godina vozi ture za Hrvatsku, i sve vreme postoji identičan problem.

– Pre dve godine, u oktobru 2012. sam putovala u Zagreb. Sa Batrovaca su nas vratili, pa smo išli na granični prelaz u Bosni. Tada je svih osam ljudi, koliko je bilo u kombiju, moralo da izađe napolje, pa smo kao kriminalci stajali tako i čekali da nas ispitaju i provere. Tu smo posle višečasovnog ubeđivanja sa graničarima uspeli da pređemo granicu, a potom satima putovali kroz zaseoke i neasfaltirane puteve Bosne i Hercegovine. Umesto da u Zagreb stignem oko 11 ujutru (pošto smo u 5 krenuli iz Beograda), na željenu adresu stigli smo u 19 časova uveče! Pritom, kada je trebalo da se vratim za Beograd, tri dana kasnije, umesto da krenem u 18 časova iz Zagreba, tog jutra su me zvali iz agencije da mi kažu kako moram da krenem u 11 ujutru, jer u kombiju u kome sam platila i rezervisala povratak nema mesta? – priča za Dnevno.rs Slađana J. koja je rekla da joj je to bio prvi i poslednji put da se vozila „Gea tursom”, te da će pre da plati više i da se vozi i duže, samo da ne ide sa njima, jer su potpuno neprofesionalni i neorganizovani.

Sa druge strane, u agenciji i dalje tvrde da oni ne mogu da reše problem, te da im neko namerno „smešta”.

– Svako zaustavljanje kombija nas košta 750 eura! Zamislite! – rekla nam je jedna od zaposlenih u „Gea tursu”.

Na pitanje, kako se onda njima isplati da voze ljude tamo i nazad, (cena povratne karte Beograd-Zagreb košta 50 evra, u kombi staje maksimalno 8 osoba) rekli su:

– Ovo je novi, savremeni vid prevoza, mi smatramo da jeste prevoz budućnosti. Oni ne žele da nam izađu u susret, kažu da ne možemo ništa da učinimo, tako da nama ne preostaje ništa drugo nego da i dalje radimo – objasnili su.

Koliko je za sve ove godine, u tom slučaju, otišlo na kazne?

– Oko 100.000 eura, računao je vlasnik.

Da li je moguće da se to vama isplati?

– Pa šta da radimo? – uzvraćeno nam je pitanjem.

Prema „Geinom” objašnjenju, ne postoji zakon po kome neko može da im zabrani da uđu u zemlju, već sve zavisi od graničara.

– Treba da im se da „reket” na granici, da se stavi nekoliko novčanica u vozačku, kada se daje na kontrolu na granici, a mi to ne radimo, pa onda i dalje mučimo muku – pokušala je da obrazloži naša sagovornica.

Pa i dalje obećavate ljudima da će na željenu destinaciju stići na vreme, na primer, danas je jedan vaš putnik morao da stigne na važan poslovni sastanak u Zagreb, još u podne, a sada je pola četiri i kombi je i dalje u Bosni?

Na ovo pitanje redakcija, očekivano, nije dobila kontretan odgovor. I dalje su se pravdali lošim zakonom, nepoštovanjem propisa, drumskim hajducima i sličnim.

– Vi ne možete da zamislite koliko se mučimo! Vlasnik je dobio šećer i hipertenziju od tolikog stresa…