Skandal u Bezbednosno-informativnoj agenciji: Nestao snimak sastanka sa Šarićevim saradnikom

Snimak susreta Dragana Dudića Frica, jednog od bliskih saradnika narko bosa Darka Šarića sa visokim funkcionerima MUP-a, BIA i Specijalnog tužilaštva, između ostalih načelnikom UKP Rodoljubom Milovićem, nestao je iz Bezbednosno-informativne agencije.

Kako piše list Politika, to je otkrila višečlana radna grupa sastavljena od pripadnika BIA, koja je radila na lociranju i hapšenju Darka Šarića. Dudić je ubijen 42 dana nakon tog sastanka.

Operativci su se sa Dudićem sastali 18. aprila 2010. godine u objektu za posebne namena na Jelovoj gori, a sastanku su prisustvovali Rodoljub Milović i Saša Ivanić, zamenik specijalnog tužioca koji vodi prices protiv Šarića, još jedan visoki funckioner MUP-a i dvojica funkcionera BIA, od kojih jedan nije živ.

Operaciju su izvela dvojica operativaca, a logističku podršku im je pružio jedan pripadnik MUP-a iz Prijepolja, po, kako navodi Politika, prethodnom dogovoru sa direktorom policije, Miloradom Veljovićem.
– O sastanku je bio obavešten i Veljović, a neki izvori tvrde da je direktor policije dao i zeleno svetlo da se održi – piše Politika.

Nejasno je šta je Dudić pričao. Po izjavama jednih učesnika sastanka, nije pričao ništa interesantno, već je pokušao da sazna ko su ljudi koji vode proces protiv Šarića, dok su drugi izjaviljivali da je Dudić detaljno razotkrio šemu organizacije šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Istraga je pokazala da su diskovi na kojima je bio snimljen sastanak predati Ivici Petroviću, bivšem načelniku operative BIA i o tome postoji dokumentacija, ali im se tu, kako navodi Politika, gubi trag.

Petrović je tokom istrage rekao da ne postoji mogućnost da je ustupio snimak nekom, te da je u vezi sa tim spreman i na poligrafsko ispitivanje.

Crnogorska štampa pisala je da je snimak Dudićevog svedočenja prodat u toj državi za milion evra. Kako navodi Politika, u tom momentu u radnoj grupi nisu ni znali da snimak postoji, a kamoli da je nestao iz BIA.
Dudić je ubijen 30. maja 2010. na gradskom trgu u Kotoru, a ubio ga je Ivan Vračar, koji je osuđen na 17 godina zatvora.

Politika zaključuje da je nestao važan dokazni materijal koji je u velikoj meri mogao da doprinese rasvetljavanju svih okolnosti u vezi sa Šarićevim klanom, ali i ulogom pojedinih operativaca i načinom njihovog rada i ponašanja u ovom slučaju.