Skandalozna izjava Tomislava Nikolića na Velikom času: ‘Šta je bilo, bilo je, idemo dalje!

U spomen parku 'Kragujevački oktobar' danas je kod spomenika đacima i profesorima streljanim u Drugom svetskom ratu održan moleban i Veliki školski čas.

Streljanje u Kragujevcu 21. oktobra 1941. predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, u kom je nastradalo oko tri hiljade civila.

U kragujevačkim Šumaricama se više od pet decenija organizuje komemorativna i umetnička manifestacija u znak sećanja na streljane žrtve. Ovom prilikom vence palim žrtvama položio je predsednik Srbije.

– Koliko god godina da prođe, svaki put kad je Veliki školski čas, kao da se tog časa dešava i danas se videlo da je bilo puno inspiracije u izvođačima i raduje me što puno dece dolazi da sazna tu našu istoriju, tešku prošlost, ali šta je bilo – bilo je, idemo dalje – kazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Kragujevcu.

Velikom školskom času su prisustvovali ambasadori Rusije, Belorusije, Slovačke i Nemačke. Prošlo je više od sedamdeset godina otkako su Nemci ubili nedužne civile u Kragujevcu.

Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm istakao je da je prošlo 73 godine otkako su nemački vojnici ubili nedužne civile u Kragujevcu.

– Za mene kao nemačkog ambasadora ovo je momenat koji me pokreće da dođem na jednu ovakvu manifestaciju, jer je prošlo 73 godine kada su nemački vojnici usmrtili više hiljada građana. Dolazim ovde svake godine i smatram da je ovo moja lična obaveza – naveo je Vilhelm prilikom polaganja venaca.

Vence su osim predsednika Nikolića i nemačkog ambasadora, položili i delegacija Prve kragujevačke gimnazije, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predstavnici ministarstava rada, odbrane, prosvete, unutrašnjih poslova.

 loading...