Skupština rešila: Saradnici zaštitnika građana ostaju

Kancelariji zaštitnika građana odobren je prijem pet osoba na neodređeno vreme i nastavak radnog odnosa na određeno vreme za 20 ljudi.

– Na zahtev zaštitnika građana, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja dao je saglasnost za prijem pet lica na neodređeno vreme i nastavak radnog odnosa na određeno vreme za 20 osoba. Ta saglasnost se nije dovodila u pitanje, a u službama nezavisnih regulatornih tela zaposlena je 321 osoba – kazao je agenciji Beta predsednik tog odbora Zoran Babić.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je agenciji Beta da odluka Odbora znači da će broj zaposlenih u njegovoj službi ostati isti, jer je samo došlo do popunjavanja pet mesta koja su bila prazna.

– Suštinski, ovo je samo ostanak zaposlenih u službi zaštitnika građana na istom nivou koji postoji već dve godine. U ovom momentu, zaposleno je 40 istražitelja, a mi ćemo tražiti povećanje u narednim godinama, tako da ukupno bude 80 istražitelja za sve oblasti ljudskih prava i sve organe koje služba kontroliše – rekao je Janković.

Podsetimo, Saša Janković je nedavno ukazao na problem neproduživanja ugovora saradnicima zaštitnika građana, navodeći da je sličan problem postojao i ranije.