Skupštinski Odbor za rad prihvatio izveštaj o poplavama

Odbor Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva prihvatio je danas izveštaj Vlade o majskoj poplavi i preduzetim merama.

Državni sekretar Ministarstva rada Aleksandar Stojanović kazao je predstavljajući izveštaj, da je Ministrastvo uradilo sve na koordinaciji evakuacije, zbrinjavanja i smeštaja ugroženih u nadležnosti centara za socijalni rad, gerontoloških centara i hraniteljskih porodica sa poplavljenih područja.

Najugroženija područja su Obrenovac, Krupanj, Paraćin, Ćuprija, Jagodina, Svilajnac, Smederevska Palanka, Bajina Bašta, Kosjerić, Šabac, Sremska Mitrovica, Loznica, Mali Zvornik, Šid i Ljig.

Po njegovim rečima, gerontološki centar u Obrenovcu i Domsko odeljenje u Krupnju, među najugroženijim su ustanovama i njima će biti potrebna sanacija. Utvrđena su i znatna oštećenja zgrada centara za socijalni rad u Jagodini i Ubu.
Stojanović je kazao da se radi na ispitivanju potreba socijalnih ustanova u koje su evakuisani korisnici sa ugroženih područja.

Sačinjene su radne vezije prioritetnih projekata za sanaciju, adaptaciju i opremanje ustanova socijalne zaštite u najugroženijim područijima, i za podršku ustanovama koje su prihvatile evakuisane.

Utvrđeno je da su iz 11 ugroženih opština evakuisane 124 porodice koje koriste socijalnu pomoć, a najviše iz Zvornika – 62 porodice.

Priprema se projekat finansiranja iz donatorskih sredstava, sastavljeni su nacrti projektnih predloga za hitnu sanaciju objekata ustanova socijalne zaštite, pripremu javnog poziva za finamsiranja usloga za najugroženije – decu, osobe sa invaliditetom, narodne kuhinje.

Ministarstvo je počelo razgovore s Kancelarijom za evropske integracije koja je nadležna za koordinaciju međunarodne pomoći.

Stojaniović je kazao da se Ministarstvo priprema za rebalans budžeta. Naglasio je da bi trebalo rešavati i problem malih, individualnih poljoprivrednih proizvođači na poplavljenim područjima koji su ostali bez letine što im je bio jedini izvor prihoda.

Poslanici Demokratske stranke Borislav Stefanović i Aleksandra Jerkov zamerili su što na sednici Odbora nije bio i ministar rada Aleksandar Vulin.

Stefanović je kazao da je nedopustivo da na sednici, na kojoj se raspravlja i o predlozima zakona o radu i PIO fondu, nema resornog ministra, dok je Jerkov kazala da je loše što ministri ne dolaze na sednice odbora, iako će ta dva zakona u velikoj meri uticati na život građana.

Stefanović je Izveštaj Ministarstva rada ocenio kao nekoristan jer smatra da se u njemu može videti “kvazi angažovanost” zaposlenih u Ministarstvu, kako bi se premijeru Aleksandru Vučiću prikazalo prisustvo na terenu tokom poplave.