Slučaj ministra Stefanovića otvorio rupu bez dna: Sa doktorskim studijama u Srbiji nešto nije u redu

Koordinator izrade Strategije za razvoj obrazovanja do 2020. godine Vlastimir Matejić izjavio je danas da će slučaj doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kako god da se završi, dati neophodan podstrek za početak radikalnog poboljšanja obrazovanja u Srbiji.

– Nadam se da će ishod biti značajan za razvoj obrazovanja u Srbiji. Loše obrazovanje je gore od neobrazovanja – rekao je Matejić na konferenciji za novinare Evropskog pokreta u Srbiji, čiji je predsednik, i dodao da nije pročitao Stefanovićevu disertaciju, pa o njoj ne može da sudi.

On je istakao da je obrazovanje u Srbiji u ozbiljnom problemu, a da je afera o Stefanovićevom doktoratu „potencijalni otkrivač” mnogih stvari koje pokazuju da sa doktorskim studijama u Srbiji nešto nije u redu.

– Biće tu otpora – rekao je Matejić.

Matejić je podsetio da je tokom izrade Strategije obrazovanja u Srbiji do 2020. godine mnogo pažnje posvećeno doktorskim studijama.

– Mi smo se zalagali da se osnuju centri za doktorske studije, za razliku od postojeće situacije u kojoj svaki fakultet koji ima akreditaciju može da organizuje doktorske studije, štaviše, to je uslov za akreditaciju – rekao je Matejić.

On je istakao da ne postoje kapaciteti za „doktorske studije svega i svačega” što danas pokriva nauka, pa bi formiranje centara za doktorske studije možda najefikasnije delovalo na popravljanje ukupnog kvaliteta, jer bi počelo popravljanje kvaliteta na nivou doktorata, što zatim poboljšava i kvalitet osnovnih studija.

Stefanović je prošle godine doktorirao na Megatrend univerzitetu, a taj doktorat su kao plagijat osporila trojica naučnika iz Srbije koji rade na univerzitetima u Velikoj Britaniji.