SLUČAJ OGNJANOVIĆ: Policija završila istragu, slučaj u Višem tužilaštvu

Policija je završila istragu u slučaju "Ognjanović" i predala sve dokaze Višem javnom tužilaštvu koje sada treba da odluči da li će podići optužnicu zbog sumnje u zloupotrebu novca prikupljenog 2013. godine za lečenje osmogodišnje Tijane Ognjanović, piše dnevni list Politika u petak.

Kako taj list nezvanično saznaje, istragom je utvrđeno da postoji račun u SAD na ime Jelene Ognjanović (majke Tijane Ognjanović) na kojem je više desetina hiljada dolara.

Roditelji preminule devojčice na informativnom razgovoru prošle godine tvrdili su da nemaju račun u inostranstvu.

Nezvanično postoje i druga neslaganja između izjava Ognjanovića datih u policiji 2013. i onoga što su utvrdili nadležni u istrazi sprovođenoj od jula ove godine, ali tužilaštvo još nije pokrenulo postupak zbog štrajka advokata.

Istraga u slučaju “Ognjanović” počela je krajem juna 2014. godine, zbog sumnje da je došlo do malverzacije s novcem prikupljenim u proleće 2013. kako bi Tijana Ognjanović otišla u SAD na transplantaciju srca.

Za Tijaninu operaciju prikupljeno je ukupno 2,66 miliona evra, od tog novca, prema izjavi Nebojše Ognjanovića, milion evra utrošeno je na Tijanino lečenje u bolnici u Hjustonu od maja do jula prošle godine i intervencije koje su obavljane u tom periodu.

Devojčica je preminula u bolnici u Hjustonu, a zakonski naslednici novca prikupljenog u dobrotvornim akcijama širom Srbije 2013. godine postali su njeni roditelji.

Ognjanovići su u više navrata u javnosti pozivani da “vrate” novac, a prema njihovim tvrdnjama, oni su Institutu za zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić” poklonili opremu vrednu 1,2 miliona evra i obećali da će ostatak od 440.000 evra pokloniti u humanitarne svrhe.