SLUČAJ UBIJENE PEVAČICE: “Gledali neki triler, pa odmah znaju sve o ubistvu Jelene”

Jelena Marjanović
MUP Srbija

Bombastični naslovi i sve surovija nagađanja ko je i kako ubio Jelenu Krsmanović se već 17 meseci ne skidaju sa naslovnih strana i malih ekrana.

 

Policijska istraga postala je javna, a žrtvu i njenu porodicu još uvek niko nije uzeo uzaštitu. Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić kaže da je “čovek takav“. 

– To je u njegovoj prirodu, dobro je dosadno, zlo iskače i frapira… Ali u uređenim društvima to ne može tako, oni brinu o obrazovanju i vaspitanju ljudi – rekao je Čupić. 

Osim toga, takođe profesorka FPN, ali novinarstva, Aleksandra Kristić, navodi da “ko god je gledao neki triler smatra da zna sve o ubistvu Jelene“. 

– Reč je o krimi-rijalitiju u kojem živimo već neko vreme. Postali smo forenzičko društvo, društvo u kojem smo svi patolozi i forenzičari bez diploma, pa sa političarima, bili oni u kampanju ili ne, seciramo ubistvo pevačice – ističe Kristićeva. 

Prema njenim rečima, ubistvo Jelene Marjanović ima sve elemente filmske priče: “Tu je poznata ličnost, osumnjičeni, dete, nerazjašnjene okolnosti…“ 

Ipak, jedno je jasno, ističe Čupić, da je u pisanju o ubistvu pevačice reč o “lošem novinarstvu bez etike“. 

– To je takav prekršaj da bi trebalo da budu veoma oštre kazne. Novinari pišu o tome a nemaju dovolno podataka, oslanjaju se na priče i pretpostavke – navodi Čupić. 

Ubistvo Jelene Marjanović duže od godinu dana je na naslovnim stranama tabloida, a građane dok je tako ne interesuje ništa što je oko njih.  Jelena Marjanović ubijena je 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči. Nakon toga su počele da se pojavljuju razne verzije ovog zločina, a članovi porodice su išli i na poligrafsko ispitivanje koje su, kako je tada rečeno, prošli.

Suprug ubijene pevačice ušao je početkom septembra u rijaliti “Zadruga” iz kojeg je izašao na nekoliko dana zbog, kako kaže, ćerke i parnica, a ubrzo je uhapšen.  Na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Marjanović je i ranije privođen ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.  On je 16. septembra na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao je da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji. Mediji navode da je navodno blato novi dokaz protiv Marjanovića, dok je njegov branilac uložio žalbu. 

Predsednik, a tadašnji premijer Srbije, Aleksandar Vučić, kao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ranije su više puta najavljivali da će ubica pevačice biti uhapšen, ali do hapšenja do sada nije došlo. 

Vučić je 20. aprila 2016. godine za “Kurir” izjavio da će ubica Jelene Marjanović biti uhapšen u roku od 48 sati, a dan kasnije je naveo da ne treba otkrivati ime ubice do dana održavanja parlamentarnih izbora koji su bili 24. aprila, kako to ne bi bilo zloupotrebljeno u političke svrhe. On je dodao da se ne meša u rad policije ni na koji način i da je uveren da će policija to ubistvo rešiti u najkraćem mogućem roku. 

Osim toga, ministar Stefanović izjavio je 21. aprila iste godine da se “steže obruč oko ubice pevačice Jelene Marjanović”, kao i da policija “ima situaciju pod kontrolom”, a da on detaljima ne može da priča da ne bi narušio dalji tok istrage.