SNS: Plagijat je udar na Vladu

Odbor Skupštine Srbije za nauku raspravlja o indicijama da u doktorskom radu ministra Nebojše Stefanovića ima mnogo plagijata.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao je na sednici Odbora da je afera s navodnim plagijatom doktorata ministra policije Nebojše Stefanovića zapravo politički udar na ministra i Vladu, s ciljem da se zaustave promene u zemlji i, posebno, u policiji.

– Ovo je udar na Vladu. Udar na predsednika Vlade, na one koji žele da korenito promene stvari u zemlji, kao i u jednoj osetljivoj oblasti kao što su unutrašnji poslovi. Stefanović je krenuo u to i sada ga treba zaustaviti – rekao je Martinović.

On je dodao da je sednica zamišljena kao politička tribina DS, na kojoj ministar unutrašnjih poslova treba da predstavlja „džak s peskom u koji treba udarati svom snagom”.

Martinović je pitao predsednicu odbora Aleksandru Jerkov, koja je zakazala sednicu, na osnovu čega se na tom parlamentarnom telu obavlja analiza naučnog rada Stefanovića, i upozorio da Jerkov nije poštovala proceduru i pozvala poslanike da usvoje dnevni red.

Jerkov je ranije rekla da su teme sednice neregularni standardi i procedure za sticanje naučnih zvanja i nepostojanje standarda i procedura za utvrđivanje autentičnosti naučnih radova. Jerkov je navela da je direktan povod za sednicu problem koji se pojavio u vezi sa doktoratom ministra Nebojše Stefanović i optužbama da je plagirao svoj rad, ali da je tema mnogo šira od tog „usamljenog slučaja”.

– O ovoj temi moraju da se ustanove jasni kriterijumi, procedure i mora se naći sistemsko rešenje na koji način će se utvrđivati autentičnost naučnih radova, a ne da te stvari budu ostavljene fakultetima, univerzitetima pa i samim profesorima – ocenila je ona.

– Važno pitanje biće i koje će biti sankcije za one za koje se ispostavi da su plagirali svoje naučne radove – rekla je Jerkov.

Ona je navela da će u zaključku sa sednice, predložiti nadležnim institucijama da se zakonski okvir i podzakonski akti urede tako da svi oni kojoj su učestvovali u plagiranju snose sankcije.

Takođe, kako je istakla, svi koji su stekli akademsko zvanje na taj način moraju ga izgubiti ili mentori koji su bili u komisiji i koji su odobrili te radove moraju snositi odgovornost.