U znak protesta zbog događaja u kome su dve osobe ubijene, a tri socijalna radnika ranjena, kolege su se okupile u sredu oko 19 sati ispred Centra za socijalni rad u Rakovici.

 

Kako N1 nezvanično saznaje, od četvrtka kreću jednočasovne obustave rada u svim odeljenjima centara za socijalni rad u Beogradu. Obustave rada planirane su za period od 14h do 15h. Biće održani sastanci u svim odeljenjima, a prema nezvaničnim informacijama – sindikati traže potpunu obustavu rada.

Radi se o dogovoru sa skupa podrške, a konačne zahteve dva sindikata će dogovoriti u četvrtak.

Prema rečima pojedinih od zaposlenih koji se se našli na skupu u sredu, jedan od razloga što protestuju jeste i neispunjavanje uslova koji su socijalni radnici još odavno tražili, među kojima je i postavljanje obaveznog obezbeđenja na ulazu u svaki socijalni centar, što do sada nije urađeno a smatraju da bi sprečilo ovakve događaje.

Ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao u sredu, na konferenciji za novinare nakon tragedije, da će dati nalog da se pojača fizičko-tehničko osoblje u centrima, a ministar policije je dodao da će se pojačati broj patrola u blizini.

Naša ideja je da se bar to viđanje u kontrolisanim uslovima izmesti iz Centra, mi nemamo bezbednosnih uslova da bismo to sproveli, niti imamo dovoljne kompetencije, jer se radi o osobama sa kriminalnim dosijeima, o psihijatrijskim bolesnicima, rekla je za N1 Mirjana Veljović iz Republičkog sindikata socijalnih radnika Srbije.

Dragoslav Platić iz UGS Nezavisnost kaže da je sistem u raspadanju zadnjih 20 godina. “Delatnost socijalne zaštite je na repu svih društvenih delatnosti u Republici Srbiji… Jedan od predloga je da se uvede policijsko dežurstvo u toku radnog vremena, i taj će predlog oba sindikata podržati”, naveo je.

Jedna socijalna radnica puštena na kućno lečenje

Kako nezvanično saznaje N1, socijalna radnica koja je zadobila posekotine po leđima i rukama je operisana, ali doktori nisu mogli da joj spasu prst. Još jedan od troje povređenih – muškarac, posečen je po licu, a hirurzi nisu uspeli da saniraju povredu nerva koju je tom prilikom zadobio.

VMA je saopštio da je treća pacijentkinja, nakon zbrinjavanja, puštena na kućno lečenje. Druge dve osobe su van životne opasnosti, naveli su i dodali da je socijalne radnike posetio ministar Zoran Đorđević i načelnik VMA.

Podsetimo, jedan muškarac star oko 30 godina ubio je suprugu i sina i nožem ranio troje radnika na parkingu Centra za socijalni rad Rakovica.

Napadač je uhapšen, a ministri pravde i policije su saopštili da se radi o osobi koja je bila osuđivana, kao i da se sve dogodilo tokom vraćanja deteta koje je boravilo kod njega nekoliko dana.

Ovo je drugi slučaj u kratkom vremenu da se dogodi stravično ubistvo u centrima za socijalni rad. Slična nesreća dogodila se na Novom Beogradu,kada je muškarac od 47 godina kamenom ubio ženu, naočigled troje maloletne dece.Nakon toga je izvršio samoubistvo, bacivši se pod voz na Tošinom brodu.loading...