Šok: I doktorat Aleksandra Šapića je plagijat?

Autori analiza doktorata ministra Stefanovića i Miće Jovanovića objavili su da je i disertacija funkcionera DS Aleksandra Šapića u pojedinim delovima plagijat.

Posle analize doktorata ministra Nebojše Stefanovića i bivšeg rektora Megatrenda Miće Jovanovića, na red je stigao i doktorat funkcionera Demokratske stranke i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

Autori koji su analizirali Stefanovićev doktorat odbranjen na Megatrendu – dr Uglješa Grušić, docent Univerziteta u Notingemu, dr Branislav Radeljić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London i Slobodan Tomić doktorand na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Marko Milanović, docent na Pravnom fakultetu u Notingemu, koji je pokrenuo slučaj doktorata Miće Jovanovića, analizirali su i rad dr Aleksandra Šapića.

Disertacija Aleksandra Šapića naslovljena je „Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača”, a odbranjena je 2012. na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union.

Kako tvrde autori, naši stručnjaci iz Velike Britanije, pojedini delovi rada su samo obični i doslovni prevodi. Kao primer su naveli delovi iz knjige Jobber i Lancaster, dostupne na internetu, preko Google Books. Iz te knjige su, kako tvrde, preuzete reference, tabele, pa i prevedene kineske poslovice.

Kako navode, Šapić nije nigde ni naveo tu knjigu kao izvor. Autori tvrde da je, na osnovu njihove analize, ceo rad „veliki plagijatorski kolaž iz raznoraznih izvora”.

Autori su pozvali Univerzitet Union u Beogradu da pokrene postupak oduzimanja doktorskog zvanja g. Šapiću, „te da za razliku od Univerziteta Megatrend u slučaju g. Stefanovića, obezbedi punu nepristrasnost i nezavisnost tog postupka, između ostalog tako što će u odlučivanje o validnosti doktorata g. Šapića uključiti i profesore koji nisu zaposleni na Unionu”.

Oni su pozvali Šapića da prihvati odgovornost za plagijat, i izvini se autorima čiji je rad preuzeo, a nije ih potpisao, kao i da podnese ostavku na mesto predsednika opštine Novi Beograd.

Autori su pozvali lidera DS Bojana Pajtića da od Šapića zatraži da janvo preuzme odgovornost za nemoralno postupanje, a ostale stranke pozvali su da na svoje veb sajtove postave doktorske disertacije i magistarske ili master teze svojih funkcionera, radi uvida javnosti.

Ceo tekst i analizu pročitajte OVDE.